Primăria are certificat de urbanism pentru refacerea Casei Longinescu, dar nu știe ce să facă cu el. Clădirea este considerată importantă în Strategia de Dezvoltare a orașului, dar până înainte mult mai este!

La semnat hârtii în primărie merge totul ca pe roate. Practica ne omoară, însă ne descurcăm cumva: anul trece, mandatul merge. Cu toate că Primăria Focșani (prin primar) are încă din 26 februarie un certificat de urbanism pentru „consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Casei Longinescu”, nimic nu se mișcă mai departe. Chiriașii stau claie peste grămadă în imobilul de la Bulevardul Gării, într-o mizerie de nedescris, și totul este conform planului. Categorie defavorizată, nu au nici de unele așa că au nevoie de ajutor. Primăria să trăiască și noi toți să îi ținem în spate în continuare până reușesc să distrugă tot! Clădirea încă rezistă, nu se știe prin ce minune. Ridicată la sfârșitul secolului XVIII de o familie de negustori, acum a ajuns o batjocoră:

Dar, stați liniștiți, autoritățile veghează. Când a descălecat Cristi Valentin Misăilă la primăria sa în 2016, a pus la punct un copy-paste de pe Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Focșani semnată de cel care îi lăsase aproape în paragină orașul și a prelungit cu câțiva ani termenele de finalizare ale proiectelor aruncate cu atâta generozitate de Decebal Bacinschi. Aceeași Mărie, cu altă pălărie. Doar că Focșaniul se va dezvolta complet nu până în 2017, ci până în 2023. Un pic mai e. Iar din Strategie aflăm că Focșaniul are foarte multe clădiri cu destinație rezidențială, una dintre acestea fiind chiar Casa Longinescu, în cazul căreia există planuri. Mari.

Datând de la sfârşitul secolului al XIX lea, clădirea a fost construită, în stil clasic, de familia Longinescu, familie de negustori de lumânări din Focşani, cu destinaţia de locuinţă. Casa a aparţinut lui Gh.Longinescu care s-a impus în ştiinţa românească, drept una dintre cele mai mari personalităţi. Împreună cu G. Ţiţeica, Gh. Longinescu fondează, în anul 1905, revista “Natura”, prodigioasa publicaţie ştiințifică apărută în România al cărui director va rămâne până la moarte. Casa aparţine stilului arhitectural românesc de secol XIX, caracterizat prin simplitatea elementelor de arhitectură”, se recunoaște în Strategie.

Câteva puncte mai jos ni se spune nouă că toate aceste clădiri vechi sunt deosebit de importante și ar fi extraordinară „includerea în circuite turistice de nivel local sau regional”, în condițiile în care „va spori interesul turiştilor pentru aceste locuri, întrucât li se va oferi posibilitatea de a sesiza personalitatea distinctă a Focşanilor în peisajul arhitectonic şi urbanistic românesc”. Dar este nevoie de investiții. Iar pentru Casa Longinescu, ca și pentru celelalte clădiri de patrimoniu, se iau foarte în serios investițiile. Clădirile vechi din municipiu apar pe două liste distincte în Strategie: vorbim de investiții în vederea promovării patrimoniului cultural local, care au început deja în 2017 și cu siguranță vor fi finalizate în 2023, dar și de „restaurarea caselor memoriale și a lăcașelor de cult în vederea promovării turistice”, care va fi dată gata anul acesta. Avem și costuri estimative, totul este aproape gata:

 

După cum spuneam, există un certificat de urbanism la cererea lui Misăilă. Cu finalizarea e mai greu.  

 

Adauga comentariu