Prima ediție a Festivalului „Ora de Teatru” – un succes cu „casa închisă”!

Între 28 noiembrie și 1 decembrie s-a desfășurat prima ediție a Festivalului „Ora de Teatru”, un proiect de educație alternativă gândit și pus în practică de Asociația „Protha” Panciu, cu finanțare de la consiliul județean. Derulat în șapte localități din județul nostru (Adjud, Dumitrești, Focșani, Mărășești, Odobești, Panciu și Vidra), evenimentul s-a dovedit un succes prin emulația stârnită în rândul tinerilor actori și nu numai.


La festival au participat șapte trupe cu actori elevi de liceu: „So Trupa” din Iași, „Anima” din Focșani, „EvadArt” Făgăraș, „Leira” Râmnicu Vâlcea, „Ycar” Focșani, „Mircea Albulescu” din Câmpina și „Ghioceii” din Republica Moldova. Acerastă din urmă participare a dat manifestării un caracter internațional, lucru pe care organizatorii vor să-l păstreze și la edițiile viitoare.


La trupele participante în concurs s-a adăugat și trupa „Protha”, bineînțeles în afara competiței. La spectacolele susținute de tinerii actori au participat nu mai puțin de 850 de spectatori, majoritatea formată din tineri. La secțiunea concurs au fost prezenți 93 de liceeni din țară și Republica Moldova, 35 de voluntari, șapte traineri actori amatori, 11 coordonatori de trupe și alte șase persoane ce au făcut parte din personalul conex.


Juriul format din cunoscuta actriță Tania Popa (președinte), regizorul Gheorghe Balint și criticul de teatru Doru Mareș s-a dovedit obiectiv în acordarea premiilor. Astfel, distincția pentru cel mai bun spectacol al festivalului a intrat în posesia trupei de la Câmpina („Mircea Albulescu”) care a intrat în posesia premiului „Mr. Gh. Pastia” și a celei de la Râmnicu Vâlcea („Leira”), distinsă cu premiul „leopoldina Bălănuță”.


Premiul pentru originalitate, intitulat „Paul Sava” s-a dus către trupa „EvadArt” din Făgăraș, Premiul „Petre Liciu”, acordat pentru lucrul în echipă și creație, a plevcat la Iași cu trupa „So Trupa” iar premiul pentru păstrarea tradiției și puritatea actului teatral „Emil Botta” a revenit „Ghioceilor” din Republica Moldova. Să nu uităm nici de trupa „Ycar” din Focșani care și-a adjudecat distincția „Duiliu Zamfirescu”, pentru energie teatrală.


De asemenea, premiul pentru cea mai bună interpretare în rol principal feminin a fost ridicat de Raluca Hongu („Leira” – Râmnicu Vâlcea) și Roxana Banu („EvadArt” din Făgăraș), în timp ce cei mai buni interpeți în rol principal masculin au fost desemnați David Lunca („Mircea Albulescu” din Câmpina) și George Cosmin („Anima” din Focșani).


Pentru cel mai bun rol secundar feminin au fost premiate Macrina Sivu („Mircea Albulescu” Câmpina) și Cătălina Varaniță ( „Ghioceii” Republica Moldova) iar pentru cea mai bună interpretare a unui rol secunar masculin au luat premii Daniel Stanciucu („Mircea Albulescu” Câmpina) și Marius Fordea („Ghioceii” Republica Moldova).
 

 

Adauga comentariu