Premieră națională pentru Vrancea! Anul acesta profesorii nu vor primi gradație de merit! Adjunctul ISJ: „... adică, fără!”

Anul acesta, cadrele didactice din județul Vrancea își vor lua adio de la gradația de merit. Ele vor rămâne cu buza umflată deoarece nu vor primi cele 25 de procente din salariu, sumă care se acordă pentru rezultatele obținute cu elevii la diferitele activități ce au loc pe parcursul anului școlar: olimpiade, concursuri, proiecte etc.


În anul 2015, Ministerul Educației Naționale a distribuit un număr de gradații care ar fi trebuit să ajungă pentru o perioadă de cinci ani (așa se merge, din cincinal în cincinal), însă conducerea Inspectoratului Școlar de atunci a fost extrem de generoasă și a epuizat „stocul” financiar în doar patru ani.
Situația din acest an este identică cu cea petrecută în 2014, însă conducerea actuală a ISJ se spală pe mâini și dă vina pe cea de atunci.

„Este vorba de repartițiile care au fost făcute în anii din urmă. În urmă cu patru-cinci ani procedura a fost interpretată un pic altfel și din această cauză nu sunt bani anul acesta. Adică au fost alocate mai multe gradații decât trebuia, asta s-a întâmplat. În momentul de față nu există altă soluție decât să respectăm legea, așa că anul acesta nu se dau gradații de merit”, ne-a spus inspectorul general adjunct al ISJ Vrancea, Aurel Șelaru.


Multe dintre cadrele didactice sunt dezamăgite de ce se întîmplă. Unii dintre profesori se plâng că anul viitor, atunci când vor veni de la minister gradațiile de merit pentru următorii ani, pe lista cu bonificații se vor afla aceleași persoane cărora le expiră acest spor salarial, respectiv inspectori sau unii profesori care „cochetează” cu anumite partide politice aflate la guvernare, și care adună puncetele de merit ca cele de la Penny.


Potrivit calendarului Ministerului Educației, dosarele pentru obținerea gradațiilor de merit ar fi trebuit depuse în perioada 27 – 30 mai 2019. „În 2011 gradația de merit s-a mărit de la patru, la cinci ani, ceea ce a dus la crearea unui dezechilibru care nu a fost refăcut până acum. Pe viitor, începând de la anul, noi vom face presiuni ca numărul de gradații pe județ să se împartă la cinci și să se revină la un echilibru, astfel încât să nu mai existe un an în care profesorii să nu-și primească gradațiile de merit”, ne-a declarat președintele FSLI, Constantin Ionescu.


În finalul micii noastre anchete am tras câteva concluzii, mai ales că am discutat și cu câteva cadre didactice care ne-au confirmat bănuielile. Conducerea ISJ din urmă cu cinci ani nu a știut (a vrut?) să gestioneze corect modul în care se acordă gradațiile de merit. Unii dintre profesori, directori, inspectori etc sunt abonați la gradațiile de merit, în timp ce alții nu au loc de atâția trandafiri. Reprezentanții locali ai FSLI spun că se vor bate pentru cauză de la anul, timp în care vor chibzui cum vor lovi necruțător sistemul.


Și, în tot acest timp, fiecare își va vedea de teaba lui, adică nimeni nu va face nimic. Ca de obicei, singurii păgubiți vor fi profesorii cinstiți, care-și fac treaba la clasă, cei care așteaptă un cincinal mai bun!

 

Adauga comentariu