Polițist vrâncean, despre scandalul plăcuțelor de înmatriculare: „Nu-mi aduc aminte de vreo conferință de presă organizată atunci când au murit la datorie colegi de-ai mei. A fost organizată o conferință pe tema acelor plăcuțe, plină de bâlbe și penibil”

Un polițist din cadrul IPJ Vrancea a explicat într-o postare pe Facebook care este părerea sa despre scandalul mașinii înmatriculate în Suedia, culminat cu valul de ură împotriva polițiștilor, indiferent ce hram poartă aceștia. Agentul șef principal Bogdan Tăicuțu a scris inclusiv despre conferința de presă organizată la foc automat, despre postarea unui anumit „CapdePlută”, dar și despre colectivul în care lucrează. „Trist... E trist modul în care este terfelit numele Poliției Române. Nici in cazul pedofilului scelerat, imaginea Instituției Poliției nu a avut atât de suferit. Cum s-a ajuns aici? Foarte simplu: gestionarea execrabilă a situației de fapt! În opinia mea, un simplu agent de poliție rutieră putea rezolva speța cu celebrele numere de înmatriculare și asta cu o foarte mare elegenață. Nu poți găsi o vină polițiștilor de frontieră, pentru că nu au atribuții pe această linie, rolul lor fiind acela de a verifica documentele de identitate și certificatul de înmatriculare .

Însă primul polițist care a oprit în trafic autoturismul, constatând că autoturismul poseda două rânduri de numere legal atribuite de autoritățile suedeze, i-ar fi putut spune așa: “Frățioare, nu știu de când ești plecat din România, însă la noi in țară, cuvantul Muie reprezintă o expresie trivială, vulgară și este sancționată. Așa că trage frumos pe dreapta aici, demontează aceste plăcuțe de înmatriculare personalizate și montează-le pe cele atribuite oficial, în caz contrar voi fi obligat să te sancționez”. (Bine, nu folosind chiar aceste cuvinte gen Frățioare). Cu siguranță omul ar fi înțeles, iar Opinia Publică n-ar mai fi sărit ca arsă, pe bună dreptate, să reclame vreun abuz din partea Poliției. Însă când lași omul să circule nestingherit cu acele numere două săptămâni, timp în care a mai fost oprit de poliția rutieră și nu s-a luat nicio măsură, iar deodată îl faci autor de infracțiune... asta da, poate isca o revoltă a Opiniei Publice, pe bună dreptate.

Încă ceva... Nu-mi aduc aminte de vreo conferință de presă organizată atunci când au murit la datorie colegi de-ai mei. În schimb a fost organizată o conferință de presă pe tema acelor plăcuțe de înmatriculare, plină de bâlbe și penibil. Și peste toate astea, mai apare unul în spațiul public, nu știu ce purtător de cuvânt, nu i-am reținut numele, însă ca să-l personalizez , o să aleg un nume arbitrar, de exemplu CapdePlută (care probabil singurii infractori pe care i-a văzut vreodată sunt cei din filmele polițiste) deranjat fiind de notele mici acordate de cetățeni, le recomanda acestora ca în caz de nevoie să se adreseze popii.

Păi nu e nimic de comentat la acest aspect. Acest individ nu merită niciun pic de atenție. Cuvintele domniei sale, surprinzător, nu au lovit în Opinia Publica ci direct în cei 95% dintre polițiștii corecți, dedicați profesiei.

Și dacă tot am adus vorba de recenziile negative din spațiul public, am observat că au fost și polițiști care au acordat calificative negative Instituției din care fac parte. Sunteți o rușine!! Dacă aveți nemulțumiri legate de Instituție, puteți alege orice altă cale de a vi le exprima. Voi sunteți aceia din a cărei cauză se spune că nu există bancuri cu polițiști ci “decât” întâmplări reale. Nu vă oprește nimeni să părăsiți sistemul! Spre exemplu, orice părinte, indiferent de fapta copilului, îl va apăra până-n pânzele albe! Așa și noi trebuie să facem: avem două variante: ori nu ești capabil săa gestionezi situațiile de criză și pleci, ori pui umărul și schimbi ceva!

Eu nu mă ghidez după acel număr de stele date paginii de Facebook. Nici eu și nici majoritatea colegilor mei care înțeleg meseria de polițist, cei care fac eforturi susținute să suplinească lipsa de personal și carențele logistice, cei care nu țin cont de vreme, de anotimp, de zi sau noapte pentru a-și face meseria.

Știu, Dumneavoastră-Opinia Publică, ați dori ca fiecare reclamație, de orice fel, să fie rezolvată încă înainte de a se întâmpla și absolut cu rezultatul scontat de dvs. Din păcate, nu suntem super-oameni. Însă eu vă spun, din ce văd și simt în jurul meu, niciun coleg, nu din rea voință nu rezolvă unele reclamații... ci pur și simplu sunt o multitudine de factori care, din păcate, îngreunează sau uneori fac imposibilă rezolvarea unor dosare sau identificarea autorilor.

Nicăieri în lume Poliția nu este iubită. Se știe acest lucru.

Cu toate astea, niciodată nu o să se întâmple ceea ce a recomandat acel nefericit purtător de cuvânt. Ne vom face treaba indiferent de numărul de stele acordat paginii de Facebook, indiferent de tonele de noroi aruncate asupra noastră. Iar în ziua când voi fi obligat să iau vreo măsură dictată politic, cu siguranță voi părăsi sistemul. Și cred că și marea majoritate a colegilor mei gândesc la fel. Probabil mai sunt și uscături, că altfel nu există, însă nu ei sunt cei ce reprezintă Instituția Poliției !

Eu personal, în cei peste 23 de ani de serviciu în operativ, nu am simțit în niciun fel presiune politică. Bine, vorbesc la nivelul meu și doar în numele meu.

Știți însă ce mi se pare cel mai trist ?... Faptul că pătura intelectuală a ales să folosească ca brand de țară o expresie vulgară. Chiar dacă este rodul neîmplinirilor, frustrărilor, pe care le înțeleg foarte bine, totuși acestea nu justifică decăderea. Înseamnă că ceilalti au câștigat, indiferent cine sunt ceilalți. Ce a reușit întreaga clasă politică din ‘89 până în prezent, această scindare a societății, această ură dintre profesii, nu au reușit de-a lungul istoriei nici turcii, nici tătarii sau orice alt neam păgân”, scrie polițistul Bogdan Tăicuțu.

Adauga comentariu