Poliția Locală nu are voie să legitimeze șoferii, însă poate lăsa „scrisori de dragoste” pe parbriz!

În Focșani legea se aplică așa cum scrie la carte, cel puțin așa ne asigură poliția locală. Nu de puține ori șoferii din urbea noastră s-au trezit în parbriz cu o invitație politicoasă de a „vizita” sediul instituției. Cu toții știm de ce. Lipsa locurilor de parcare din oraș ne obligă să tragem mașina pe unde apucăm ori, mai bine zis, pe unde găsim un locușor liber într-un Focșani din ce în ce mai aglomerat.


Așadar, plecăm să facem piața și la întoarcere găsim hârtiuța cu pricina prinsă sub ștergător. Nu este o obligație „stricto sensu”, ci mai mult o „rugăminte” de a ne prezenta la sediul poliției locale pentru a lămuri, împreună cu agenții, motivul care ne-a determinat să parcăm într-un loc interzis. În subsidiar suntem avertizați că în caz de neprezentare vom suporta „taxe suplimentare” la amenda deja hotărâtă de polițiștii locali.


Ce-i drept, potrivit Deciziei nr.11 din 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție stabilește că „doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate”.


Prin urmare, agenții poliției locale nu au voie să ne legitimeze că am tras mașina la loc umbros, chiar sub semnul care ne interzice acest lucru, însă au tot dreptul să facă o poză, poate două, și să ne lase aminitre o „invitație” la sediul instituției.


„Poliția Locală Focșani nici până la intrarea în vigoare a Deciziei ÎCCJ nu a acționat și nu a aplicat sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor articolelor 39, 102 pct. 14 și 105 pct. 10 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Noi nu am acționat pe acest articol. Noi am procedat la invitarea conducătorului auto la sediul poliției locale, conform Legii 61, art.2 pct.31, pentru a stabili împrejurările în care mașina a fost oprită, staționată, parcată neregulamentar”, spune purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Focșani, Marius Milea.

 

 

Adauga comentariu