Plouă cu proiecte. Primăria Focșani anunță că a primit finanțare pentru extinderea Școlii 3. Unitatea școlară este reabilitată din 2016 cu bani europeni, însă Ministerul Dezvoltării refuză și acum să ramburseze tot ce s-a cheltuit atunci!

În Focșani avem administrații de succes, una după alta. În acest moment, primăria lui Misăilă se judecă cu Ministerul Dezvoltării pentru niște bani folosiți cel mai probabil aiurea de către primăria lui Bacinschi. Nimeni nu spune nimic, însă în continuare se atrag fonduri pentru lucrări la același obiectiv: Școala 3. Aflăm că Școala nr. 3 se pregătește din nou de schimbare la față, tot cu sprijin financiar din afară. Spre deosebire de proiectul de reabilitare demarat în 2015, „finanțatorul” este altul. Ceea ce e bine până la urmă, Primăria Focșani atrage fonduri. Numai că s-a omis un aspect: Ministerul Dezvoltării ține cu dinții de o parte din suma pe care trebuia să o plătească pentru proiectul de reabilitare încheiat în 2016, atât de acerb încât s-a ajuns la judecată. Practic, chiar dacă a câștigat în primă fază, primăria poate pierde procesul cu Ministerul și implicit și banii, pe care ar putea să fie nevoită să îi pună din propriul buzunar!

Important e că, pentru această finanțare trâmbițată zilele acestea, care va duce la extinderea școlii, primarul nostru - al tuturor focșănenilor - știe cui să îi mulțumească. Nu am înțeles cui trebuie să îi mulțumim pentru proiectul de reabilitare din 2015.

În cifre, Primăria Municipiului Focșani are 700.000 lei „pentru realizarea obiectivului de investiții „Extindere cu 12 Săli de clasă a Școlii nr. 3 Focșani" în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală pentru județul Vrancea, în perioada 2017-2020”. Mai jos scrie că „valoarea totală a investiției este de 7.036.511,03 lei, din aceasta fiind alocată și decontată din anul 2005 și până în prezent suma de 3.193.593,63 lei. Diferența va fi alocată din bugetul local”. De toți banii, unitatea școlară se va extinde: două corpuri de clădire vor zâmbi mândre în soare (952,38 mp și 1009,92 mp suprafață utilă), „care vor cuprinde laboratoare, săli de clasă, grupuri sanitare, o cancelarie, un cabinet medical și birouri administrative. La finalizarea lucrărilor, aici va avea noul sediu Liceul de Artă "Gheorghe Tattarescu"”. Interesant este că, la o simplă căutare pe site-ul primăriei, afli și altceva: contractul este semnat „pentru servicii de proiectare, audit energetic, expertiza tehnică”. Deci era extindere, da?

Culmea, această investiție nu este de acum și nu este nici a noastră. Este a copiilor copiilor noștri, dat fiind că vorbim despre un proiect creionat în 1997, cu bani de la Ministerul Învățământului, prin Inspectoratul Școlar. Prioritară a fost finalizarea sediului Inspectoratului Școlar, au mai fost luați câțiva leuți de la buget pentru ceva lucrări la un corp de școală și așa au mai trecut niște ani. De pe site-ul primăriei aflăm că preocupare pentru lucrări la Școala nr. 3 a existat întotdeauna. În 2005 fuseseră aprobați indicatorii tehnico-economici faza proiect tehnic de execuție pentru „Extindere cu 12 sali de clasă a Școlii nr.3 Focsani”, iar în 2006 fuseseră modificați:

Anii trec, totul se modifică. Putem spune doar că ținem pumnii strânși. Mai ales că avem un exemplu concret, aproape palpabil, a ceea ce se poate întâmpla dacă te joci cu banii pe care ți-i dau alții. În acest moment, Primăria Focșani se luptă pe viață și pe moarte cu Ministerul Dezvoltării, miza fiind 1.021.575,37 lei, plus 254.178,10 lei reprezentând TVA. Nu e niciun mister, totul e să știi ce și unde să cauți.

Lucrurile sunt simple: pe vremea edilului Decebal Bacinschi, primăria face o cerere de rambursare a unor cheltuieli făcute în cadrul proiectului de reabilitare al Școlii 3. Reabilitare care chipurile se încheiase pe 30 iunie 2016. Ei, încă din mai, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional informase municipalitatea că nu va primi rambursare pentru cei 1.021.575,37 lei și TVA-ul aferent, întrucât aceste cheltuieli nu sunt tocmai eligibile. Timp nu era însă de pierdut, an electoral fiind. Primăria taie panglica la școala reabilitată și modernizată complet, iar la două luni de la alegeri se gândește să introducă totuși proces la Galați. Într-adevăr, cauza aproape pierdută pe timpului fostului primar a fost câștigată în februarie anul acesta de actuala conducere. Dar nimic nu este definitiv, în condițiile în care Ministerul a atacat soluția și urmează soluționarea cauzei la Înalta Curte.

Până acum, avem însă așa: „Admite acţiunea. Anulează scrisoarea standard de informare nr.32998/04.05.2016 emisă de către pârâtul cu privire la excluderea de la rambursare a sumelor care au fost considerate neeligibile. Obligă pârâtul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional să acorde reclamantului Municipiul Focşani diferenţa de finanţare nerambursabilă aferentă cererii de rambursare nr.3 pentr proiectul "Reabilitare, modernizare şi dotară - Scoala nr.3" stipulate în Contractul de Finanţare cod SMIS 13325, ăn cuantum de 1.021.575,37 lei şi a sumei de 254.178,10 lei reprezentând TVA care a fost considerate neeligibilă. Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 4.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată”.

 

Adauga comentariu