Plan roșu de intervenție activat la Adjud. Municipiul, cel mai afectat de un cutremur de 7 grade. Din fericire, este doar scenariul unui exercițiu

Ieri la Adjud a fost activat Planul roșu de intervenție, urmare a efectelor devastatoare produse de un seism de 7 grade. Totul a fost însă doar un exercițiu organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea, în cadrul căruia s-a acționat pentru a limita pagubele și a ajuta persoanele afectate de puternicul cutremur. „Conform scenariului exercițiului, în data de 17 aprilie, la ora 14.20, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, la adâncimea de 120 km, cu epicentrul în munții Vrancei. Județele mai afectate de pe teritoriul României au fost Bacău, Buzău, Galați, Iași, Prahova, Vaslui, Vrancea, Teleorman și mun. București, unde s-au produs incendii și o serie de avarii ale construcţiilor şi instalaţiilor utilitare. La nivelul județului Vrancea, din punct de vedere al victimelor și pagubelor produse, situația cea mai gravă s-a înregistrat în municipiul Adjud”, se explică într-un comunicat de presă al ISU Vrancea.

La exercițiu au participat echipaje ale ISU, UPU –SMURD Focșani, Serviciului de Ambulanță Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului de Poliție Județean, Primăriei municipiului Adjud, Comitetului Local pentru Situații de Urgență Adjud, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Adjud, Inspectoratului Județean în Construcții Vrancea, SC CUP Focșani – Sucursala de apă și canal Adjud, SDEE Muntenia Nord Focșani și Distrigaz Sud Rețele.

În urma cutremurului, în zona pieței agroalimentare din municipiul Adjud au fost surprinse mai multe persoane, unele posibil rănite, care nu se puteau autoevacua din cauza elementelor de construcție desprinse/prăbușite pe căile de acces și a apariției panicii. De asemenea, în zonă, au fost semnalate și avarii la rețelele de alimentare cu energie electrică, apă și gaze. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a fost anunţat că o clădire de locuit cu regim de înălțime P+1, situată pe latura de Sud a pieței agroalimentare din municipiul Adjud, a fost grav avariată iar cel puțin 10 persoane sunt blocate în interior, unele dintre acestea fiind posibil rănite. Căile de acces în obiectiv sunt parțial blocate din cauza prăbușii unor elemente de construcție.

O persoană, în timp ce executa operațiuni de schimbare a unor conducte de alimentare cu apă, a fost surprinsă într-un șanț, de prăbușirea malurilor de pământ. În același timp, se produce un incendiu la acoperișul unui bloc situat pe latura de Nord-Est a Pieței Adjud, în urma căruia o persoană este surprinsă în interior.

Așadar, ca urmare a magnitudinii cutremurului au fost generate situaţii de urgenţă ce au presupus intervenţia forţelor specializate pentru evacuarea persoanelor din clădirile afectate, deblocarea căilor de acces, acordarea primului ajutor medical de urgenţă, activarea Planului Roşu de Intervenţie, stingerea incendiilor izbucnite, salvarea persoanelor aflate în medii ostile vieţii, restabilirea ordinii și siguranței publice, remedierea avariilor la rețelele de distribuție energie electrică, gaze naturale și apă”.


 

Adauga comentariu