Ping pong cu sănătatea vrâncenilor. Ce se întâmplă când politicienii sunt permanent în campanie electorală: uite spitalul, nu-i spitalul!

Prezenți duminică la Focșani într-o posibilă campanie electorală timpurie, foștii social democrați Victor Ponta și Mihai Tudose au vorbit și despre mult promisul spital din Focșani. Nu doar despre construcția unei noi unități sanitare, ci și despre actualul Spital Județean, așa cum îl știu dumnealor. Și, dacă este să ne luăm de pe declarații și afirmații, situația e neagră: la Focșani nu se poate construi un nou spital, iar cel vechi nu poate fi renovat cu fonduri europene. Mai mult decât atât, cei doi politicieni, acum vârf de lance în partidul PRO România, spun că nici măcar aparatura nouă de la „Sfântul Pantelimon” Focșani nu poate fi folosită.

Tudose a arătat că Spitalul Județean nu poate fi utilat cu tehnică modernă, pentru că „nu ai unde să o montezi. Nici instalația electrică nu are capacitatea. Un Guvern competent face spitalul la Focșani. Punct”, a fost ferm fostul premier, pe care Marian Oprișan îl dădea în urmă cu un an drept garanție în povestea construirii unui spital la standarde europene. Între timp, Spitalul Județean a fost totuși utilat cu aparatură nouă, iar pentru Secţia de Pneumoftiziologie a fost semnat un proiect de reabilitare energetică cu fonduri europene.

Ponta și Tudose au încercat să arate la Focșani că știu foarte bine situația în ceea ce privește spitalul. Astfel, Ponta a afirmat că discuții sunt încă din anul 2012, dar că nu a fost tocmai armonie în relația cu fostul său coleg de partid. „Am purtat discuții de mai multe ori, era și Nicu Bănicioiu ministrul Sănătății, care normal că voia să scape de spital. Era singurul spital județean care era la el. Nu știu de ce nu l-a vrut (Marian Oprișan - n.r.), nu am înțeles niciodată. I-am spus: da, îți plătesc datoriile, tot, la zero, dacă îl preiei. Dacă faci hotărârea de Consiliu Județean ca să îl preiei. Și avantajul este că a doua zi îți poți depune proiectul pe POR. Ești eligibil. Cât timp este la minister, nu e eligibil.

Am discutat în 2012 prima dată, atunci rămăsese singurul spital, restul le preluaseră toți. După care am discutat din nou în 2013 și 2014, când aveam bani la POR pe 2007 - 2014, mai erau atunci bani. Știu că au accesat atunci multe spitale județene”, a spus Victor Ponta.

De cealaltă parte, Mihai Tudose a relatat discuțiile pe care le-a purtat cu un alt ministru al Sănătății, pe când era dumnealui premier: „Ajunsesem la același stadiu ca în cazul spitalului județean Sibiu, care stă să cadă și nu se mai poate repara. Adică este o înșiruire de clădiri puse una lângă alta. Iar spitalul din Focșani este singurul din țară care nu este al consiliului județean . Într-o clădire cu bulină - nu este vina nici a lui Oprișan, nici a primarului, asta e: clădirile din când în când tind să cadă. Am vorbit cu domnul președinte atunci, că trebuie spital. Din momentul acela, nu a mai fost răspunderea la dumnealui. Vorbisem cu domnul Bodog să facă spitalul. În afară de cele mari, regionale, aveam două spitale județene care trebuiau făcute de Guvern. Vorbisem deja și practic era închis cercul, cu ministrul Fondurilor Europene și cu doamna Corina Crețu, pentru finanțare. După aia s-au întâmplat niște lucruri... Noi am plecat de la guvernare, doamna Corina Crețu a devenit dușmanul și nedemnă... întrebați-i pe ei”.

Tudose a mai spus că nu era vorba de fonduri de la Banca Mondială. „Prin Banca Mondială erau cele trei spitale regionale: Iașiul, Bucureștiul și Timișoara”, a susținut acesta.

Ce pot să spun, că și eu știu povestea. Domnul Tudose a moștenit-o de la mine. E singurul spital județean care e la București, nu e la județ. Și de mai multe ori am discutat cu domnul Oprișan și zicea: „Are datorii!”. Ok, îți plătesc toate datoriile, dar ia-l la consiliul județean, pentru că poți să accesezi bani pe Programul Operațional Regional. Dar dacă este al Ministerului, nu are dreptul să acceseze. S-au făcut spitale, s-au reparat pe POR. S-a încăpățânat - nu am înțeles niciodată de ce, a rămas la minister. Și atunci, pe vremea domnului Tudose s-a ajuns la o altă discuție. Din programul pe spitale - dincolo de cele trei spitale regionale - se putea porni un spital județean, evident mai mic. Din păcate, doamna ministru Plumb a făcut o scrisoare oficială către Comisia Europeană, prin care a cerut ca din acest exercițiu - 2014-2020, să facă doar studii de fezabilitate. Studiile erau deja contractate cu Banca Mondială pe cele trei spitale regionale. Și practic să facem spitale teoretic din banii 2021 - 2027. Să dea Dumnezeu să mai trăim până atunci, ca să zic așa. Deci până în 2021 nu se mai poate, pentru că ministrul român a trimis și a cerut Comisiei Europene să mute proiectele”, a prezis Victor Ponta.

Pe plan local însă, suntem asigurați că în câțiva ani vom avea spital nou, pe un fost teren al Ministerului Apărării, iar banii nu sunt o problemă. „Prima discuție pe care am avut-o și pe care a avut-o efectiv primul ministru de la acea vreme, Mihai Tudose, a fost cu Banca Mondială. A vrut să construiască 15 spitale, suplimentar față de cele trei spitale regionale prevăzute cu fonduri europene. Acea chestiune cu Banca Mondială s-a cam terminat și a căzut. Iar între timp, prin strădaniile unora ca mine, care mai mult stau pe la București, pentru a rezolva evident problemele care țin de administrația județului Vrancea, chestiuni de serviciu, ne facem datoria. Am rezolvat, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, ca din fonduri europene, imediat ce depunem studiul de fezabilitate, există un coeficient de 500 de milioane de euro care se va transfera în cadrul programului de infrastructură mare acest spital județean. Nimic nu se poate mai clar de atât: noi venim cu studiul și în secunda doi avem banii pentru a organiza licitație internațională privind proiectarea și realizarea lucrărilor”, spunea Oprișan în ședința Consiliului Județean din noiembrie.

Adauga comentariu