Peste 700 de PFA-uri și Întreprinderi Individuale din Vrancea au fost RADIATE din oficiu!

O lege publicată în Monitorul Oficial în urmă cu doi ani şi care a intrat în vigoare pe 17 ianuarie anul acesta a făcut curățenie în câmpul întreprinderilor individuale și persoanelor fizice autorizate. Potrivit Legii nr. 182/2016, începând cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerţului radiază, din oficiu, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare. Exista totuși o portiță: fie își reduceau clasele (5 pentru PFA și 10 pentru ÎI), fie cei care nu doreau să renunţe la clasele de activităţi puteau să se transforme în SRL.

Pentru a renunța la codurile CAEN procedura era simplă: trebuiau să solicite oficiului registrului comerţului competent modificarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate. Totul era să se miște până expira termenul. „Persoana fizică autorizată sau întreprinderea individuală poate opta pentru modificarea formei de organizare, în condiţiile legii. Modificarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate şi emiterea noilor certificate de înregistrare se realizează, în baza cererii adresate oficiului registrului comerţului competent, cu titlu gratuit. În termen de 60 de zile de la împlinirea celor doi ani, respectiv începând cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerţului radiază, din oficiu, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare”, se arată într-un comunicat.

Lista persoanelor fizice autorizate şi a întreprinderilor individuale care nu şi-au îndeplinit obligaţia de modificare a obiectului de activitate poate fi deja consultată pe pagina de internet a ONRC, iar în Vrancea sunt 750 de cazuri în total. La nivel național, ar fi vorba de peste 30.000 de PFA şi 12.000 de ÎI care nu și-au redus clasele de activităţi la 5, respectiv 10 coduri CAEN.

În Vrancea este vorba despre 574 de PFA-uri, deschise între anii 2000 și 2016. Cel mai mare număr de clase - 57, îl are un PFA înființat chiar în 2016, însă sunt și cazuri în care PFA-urile radiate au 26, 24, 22 sau 19 coduri CAEN. File pfa.xlsx

Mult mai puține sunt întreprinderile individuale: 156, care au chiar până la 41 coduri CAEN (o întreprindere individuală înființată în 2013) sau 40. Acestea sunt înființate între anii 2002 și 2016. File ii.xlsx

 

Adauga comentariu