Peste 7 ani de închisoare pentru gălățeanul acuzat în august de agresiune sexuală. Instanța l-a obligat să plătească părții vătămate zeci de mii de euro daune morale

Pedeapsă în cazul gălățeanului de 49 de ani, trimis în judecată pentru agresiune sexuală, faptă comisă pe raza orașului în luna august a acestui an. Inculpatul a recunoscut fapta și a povestit cu lux de amănunte totul la scurt timp, atunci când a fost ridicat de oamenii legii. Chiar și în fața instanței a fost sincer, astfel că procesul s-a desfășurat rapid. Luna trecută judecătorul a constatat „legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani, privind pe inculpatul Triţă Dănuţ, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de agresiune sexuală, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală”, dispunând începerea judecății cauzei.

Gălățeanul - care se liberase de nici doi ani din penitenciar, unde fusese închis pentru viol asupra unui minor, a mers pe procedura simplificată și nu a dorit administrarea de probe. Aceasta însemna că urma să beneficieze de reducerea pedepsei, însă soluția pronunțată la finalul săptămânii trecute a fost una drastică. Pedeapsa a fost de condamnare la 5 ani de închisoare, la care s-au adăugat cele 1.066 zile neexecutate din pedeapsa anterioară. Aceasta înseamnă că are de executat peste 7 ani de închisoare, în condițiile în care pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru agresiune sexuală este de 6 ani și 8 luni.

Totodată, i-au fost interzise mai multe drepturi ca pedeapsă complementară și accesorie, instanța dispunând și ca inculpatul să plătească 60.000 euro daune morale părții vătămate. Soluția pronunțată la judecătorie nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel.

Gălățeanul a fost arestat în august anul acesta, la scurt timp de la comiterea faptei întorcându-se în spatele gratiilor. Ieșise în noiembrie 2017 din penitenciar, ca urmare a unei solicitări de liberare condiționată venită de la Comisia din cadrul penitenciarului. La acea dată chiar și procurorul de ședință pusese concluzii de admitere a cererii. În 2014 îi fusese reclaculată pedeapsa inițială de 15 ani pentru viol comis asupra unui minor, astfel încât se stabilise că acesta trebuia să execute 12 ani închisoare, până pe 21 octombrie 2020.

De la data încarcerării și până la data de 26.10.2017, condamnatul a executat în total 2.914 zile de închisoare, în stare de arest preventiv 378 zile, iar pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiționate, acesta trebuie să execute 2/3 din pedeapsă, respectiv 3287 zile închisoare. I se consideră executat e ca urmare a muncii prestate 11 zile, iar totalul zilelor câștigate și executate fiind de 3.303 zile închisoare.

În consecință, instanța constată că este îndeplinită condiția privind liberarea condiționată, respectiv fracțiunea din pedeapsă efectiv executată și partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate. Rezultă, de asemenea, din caracterizarea condamnatului emisă de Administrația locului de deținere că acesta, în timpul executării pedepsei, în prima perioadă a întâmpinat probleme de adaptare, ulterior manifestând un comportament în general corespunzător normelor instituționale, a participat sporadic la activități lucrative, a participat la programe și activități socio-educative, a fost sancționat disciplinar de 2 ori și recompensat de 5 ori și beneficiază de suport din partea mediului familial.

Astfel, prin comportamentul avut pe timpul executării pedepsei, condamnatul a demonstrat că își însușește scopul preventiv și educativ al acesteia așa încât să poată fi reintegrat în societate, gravitatea faptei comise neconstituind un impediment la acordarea beneficiului liberării condiționate deoarece aceasta a fost avută deja în vedere la individualizarea pedepsei pe care o execută”, se arăta în soluția de liberare din 2017, care poate fi regăsită pe Rolii.

Însă pentru gălățean pare că anii în spatele gratiilor nu l-au învățat mare lucru. Nu doar că a recidivat, ci fapta din 2019 este trasă la indigo după violul comis în județul său. Victima, tot un băiețel, pe care gălățeanul l-a atras de asemenea cu o rugăminte: să îi arate cum poate ajunge într-un anume loc. S-a întâmplat în iunie 2009 și, după ce copilul l-a dus în locul cu pricina, gălățeanul l-a violat. În Focșani, inculpatul s-a oprit la agresiunea sexuală. Însă în ambele cazuri copiii au povestit părinților ceea ce au pățit, și așa autorul a fost prins rapid. 

Adauga comentariu