Peste 11 milioane de lei, finanțare pentru reabilitarea termică a 15 blocuri. Cât mai au de așteptat focșănenii?

De prea mult timp se discută în municipiu cum că banii europeni bat la ușă, însă realitatea este că totul rămâne o nebuloasă. În general, răspunsurile sunt pe sistemul am vrea, am putea, o să facem. Așa că am întrebat concret la Primăria Focșani ce se mai aude de schimbarea la față a blocurilor din oraș, dat fiind că se tot vorbește despre reabilitare termică și eficiență energetică la tot pasul. În plus, în urmă cu câteva săptămâni, consilierii locali au discutat despre reabilitarea clădirii în care lucrează funcționarii primăriei. Dar noi, când? Drept, e, am primit un răspuns - pentru prima dată - concret. Însă, în continuare, nimic nu este sigur, ci doar că se vor atrage fonduri nerambursabile. Cel mai probabil... luna viitoare!

Au fost depuse 23 de dosare prin care asociațiile de proprietari solicitau să se înscrie în programul de reabilitare termică a blocurilor de locuințe, din care 20 de dosare se încadrau în condițiile de eligibilitate impuse prin Ghidul solicitantului”, ne-a comunicat primăria. Pe înțelesul tuturor, acest Ghid face parte POR 2014 - 2020, Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice șamd. Numai că nici energia asta inteligentă nu e așa ușor de obținut. „Pentru aceste 20 de asociații de proprietari, au fost depuse două cereri de finanțare - conform Ghidului Solcitantului, o cerere de finanțare poate include maxim 10 blocuri, fiecare dintre acestea contituind o „componentă” în cadrul proiectului. Pe parcurs, cinci asociații de proprietari s-au retras din proiect întrucât nu mai îndeplineau condițiile de eligibilitate. În acest moment, cele două cereri de finanțare au fost admise și se află în perioada precontractuală. Estimăm că semnarea contractului pentru cele 15 blocuri care urmează a fi reabilitate termic va avea loc în luna noiembrie. Valoarea totală a investiției solicitate la finanțare este de 11.228.629,14 lei”, am mai aflat din răspunsul semnat de primarul Cristi Valentin Misăilă.

În paralel, inteligența energetică la clădirea primăriei pare că se mișcă mai repede. La ultima ședință a Consiliului Local, primarul a inițiat un proiect privind aprobarea documentațiilor tehnico-economice și a indicatorilor - faza DALI pentru această investiție, care a trecut cu 12 voturi pentru și nouă abțineri. Aflăm că „în contextul actual al imposibilității construirii de imobile noi, se impune atât tehnic cât și social reabilitarea acesteia: clădirea se prezintă într-o stare medie de degradare fizică, fiind necesare lucrări de reabilitare atât din punct de vedere arhitectural, constructiv, al eficientizării energetice, cât și al instalațiilor aferente construcției”. Oficial, proiectul ne dezvăluie că valoarea totală a investiției este de 3.281.613,93 lei cu TVA, din care construcțiile montaj ajung la 2.744.631,93 lei. Și că, dacă totul decurge bine, în 6 luni de la demararea lucrărilor ar trebui ca totul să fie gata.

Adauga comentariu