Pestă porcină descoperită la un mistreț vânat pe fondul de vânătoare de Irești

Prezența virusului pestei porcine africane a fost confirmată în probele prelevate de la un mistreț vânat și descoperit pe raza fondului de vânătoare 26 Irești. Suspiciunea specialiștilor DSVSA Vrancea a fost emisă pe 22 ianuarie, iar o zi mai târziu, pe 23 ianuarie, laboratotul IDSA București a confirmat-o.


Specialiștii DSVSA au intervenit imediat, zona a fost dezinfectată și carcasa distrusă. Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) s-a reunit în ședință pentru stabilirea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine în Vrancea.


În aceeași ședință CLCB a stabilit mai multe măsuri: „Vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, toți porcii domestici din zonele infectate să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative”.

 

Adauga comentariu