Percheziții în Vrancea la traficanții de persoane. Grupul infracțional avea ramificații în Marea Britanie: 6 autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei și 500 de grame de bijuterii din aur au fost confiscate

Mai multe percheziții au avut loc ieri în județ, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de persoane. Potrivit anchetatorilor, cu ocazia celor 7 percheziții domiciliare au fost găsite patru persoane bănuite că racolau victimele, pe care le exploatau în străinătate. În aceeași, zi, alte 8 percheziții au fost efectuate de către Unitatea de Sclavie Modernă a Poliţiei Metropolitane din Londra, la imobilele utilizate de către membrii grupurilor infracţionale din capitala Regatului Unit al Marii Britanii. „Conform legislației române, suspecţii sunt cercetați pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare de bani, iar, conform legislației britanice, pentru sclavie modernă”, se arată într-un comunicat DIICOT.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015 - 2018, 12 suspecţi au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca scop racolarea de persoane cu posibilităţi financiare reduse, pe care le-a transportat în Marea Britanie unde au fost angajate ca personal necalificat în domeniul construcţiilor civile. Membrii grupului au  racolat, transportat și găzduit pe teritoriul statului englez sute de persoane, marea majoritate din România, pe care, prin inducere în eroare și abuz de autoritate, uneori prin violență, lipsire de libertate și reținerea documentelor de călătorie, le-au obligat să muncească, în folosul lor. În acest fel, membrii grupului au obținut în ultimii 2-3 ani suma de cca. 210.000 lire sterline.

Membrii grupului infracțional au intermediat, pentru alți cetățeni români, încheierea unor contracte de muncă în diferite domenii de activitate, în special în construcții, oferindu-le salarii mult mai mici decât cele obținute de la angajator, diferența fiind însușită de către aceștia în mod ilegal. De asemenea, victimele au fost cazate în condiții insalubre, iar hrana insuficientă.

În urma perchezițiilor, au fost găsite şi indisponibilizate 6 autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, mai multe laptopuri și telefoane mobile, precum și documente și carduri bancare emise de către autoritățile din Marea Britanie. În urma acţiunii desfăşurate de către autorităţile judiciare din România şi Regatul Unit al Marii Britanii, au fost depistate 4 persoane pe raza județului Vrancea şi 8 persoane pe teritoriul Angliei, respectiv Londra.

La locaţiile percheziţionate au fost identificate 35 de victime dintre care 7 au fost incluse în NRM (mecanismul de referinţă a victimelor traficului de persoane). Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unei echipe comune de anchetă denumită Operaţiunea Cardinas (2016-2018). Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust. La acțiune au participat polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea. Secţia Consulară a Ambasadei României la Londra a susţinut acţiunea, asigurând emiterea documentelor provizorii pentru cei care nu deţineau astfel de acte.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, mai spun procurorii DIICOT.

Adauga comentariu