Pentru oamenii străzii din Focșani, adăposturile sociale fac diferența între viață și moarte!

În anul 2018 Filiala de Cruce Roșie Vrancea a întreprins o acțiune de identificare a persoanelor fără adăpost din municipiul Focșani. Instituția a constatat atunci că aproximativ 80 de oameni fără locuință bat străzile orașului nostru, iar cam 60 dintre ei sunt din Focșani. Cu sprijinul administrației locale, Crucea Roșie Vrancea este singura instituție care se ocupă de cei fără adăpost, oferindu-le, chiar și temporar, un loc în care pot siupraviețui unei nopți reci de iarnă.


În anii 2008 și 2012, primăria a reușit să dea în folosință cele două centre pentru persoane fără adăpost din Focșani, ambele găsindu-se în administrarea Filialei de Cruce Roșie Vrancea. Adăpostul de pe strada Albinei (2008) are 20 de locuri iar cel din cartierul Bahne a fost gândit la o capacitate de 18 locuri. Cu toate acestea, în ficare iarnă toate paturile sunt ocupate, voluntarii fiind obligați să suplimenteze locurile cu saltele amplasate pe absolut întreg spațiul disponibil.


În principiu, pentru a putea primi adăpost, o persoană trebuie să dovedească cu buletinul faptul că este din Focșani, însă, în cazuri excepționale, sunt primiți toți care se află într-o situație de risc. În situații normale, șederea în spațiile Crucii Roșii este limitată la 48 de ore sau până când autoritățile găsesc o soluție pentru acei nefericiți. Acum, această strategie nu poate fi aplicată din cauza vremii, așa că cei mai mulți contină să se strângă în fiecare noapte la ușile celor sediilor sociale. Aici primesc hrană și un loc cald, lucruri care, uneori, pot face diferența între viață și moarte.


„În perioada de iarnă, adăposturile sunt suprasolicitate dar am fost întotdeauna pregătiți pentru posibilitatea de a suplimenta locurile prin saltele și cazarmament. Putem spune, fără să greșim, că niciodată nu am fost depășiți de situație. Primăria asigură cheltuiala aferentă funcționării adăposturilor, iar Crucea Roșie suplimentează hrana beneficiarilor în funție de posibilități”, ne spune directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, Rodica Davidean.


Unii dintre cei care dorm în adăposturile Crucii Roșii vin din proprie inițiativă, însă alții sunt aduși de partenerii filialei: poliție, SMURD, jandarmi etc. Din nefericire, o parte dintre acești oameni ai nimănui refuză să locuiască acolo și pleacă de unde au fost aduși, ceea ce, pe timp de iarnă, poate însemna o sinucidere.


Anul trecut, voluntarii Crucii Roșii și polițiștii au încercat să aducă la adăpost un om al străzii care dormea într-o colibă făcută din cartoane. În ciuda celor minus 20 de grade câte erau afară, omul nu a vrut să-și părăsească adăpostul improvizat. Însă, până la urmă, a conștientizat pericolul și acum se află la adăpostul Crucii Roșii.

 

Adauga comentariu