Pensiile se recalculează din nou, din această lună. Casa de Pensii Vrancea are un an la dispoziție pentru a analiza dosarele a 100 de persoane

Luna aceasta, o parte dintre dosarele pensionarilor din țară au fost luate din nou la mână, odată cu modificarea si completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Despre ce înseamnă aceasta, ce îi așteaptă pe pensionarii din Vrancea și care este impactul am discutat cu directorul Casei Județene de Pensii Vrancea, Adrian Juravle. Acesta ne-a explicat că la noi în județ nu este vorba despre o muncă sisifică, dat fiind că este vorba despre puține dosare, dar și un termen generos acordat pentru recalcularea efectivă.

„Legea 221/2018 este de fapt una de recalculare a unor categorii de beneficiari. Este în vigoare și se calculează în perioada 1 octombrie 2018 - 1 octombrie 2019, dar nu înseamnă foarte mult volum de muncă. Asta înseamnă că noi, până la anul în octombrie, trebuie să calculăm la 100 și ceva de persoane. Dar noi avem o aplicație pe care lucrăm, care are mai multe module. Deci este o recalculare simplă pe acea aplicație, ca și cum ar veni cineva să aducă o adeverință că a lucrat în grupa de muncă: se introduce salariul, în sistem sunt introduse toate salariile medii brute din 1940 la zi. Și face calculul automat. Doar până în 2001 trebuie să introducem noi datele. După 2001 avem baza de date cu toți angajații și toate salariile. Ce face noua lege acum? Mai luăm o dată la mână - la nivel de Vrancea sunt 100 și ceva de dosare în această situație, și le împărțim la cât au avut ei inițial stagiul de cotizare, la data deschiderii dreptului. În 2016 noi le-am recalculat acestor categorii, dându-le 25%, dar le-am împărțit la 35. Nu la 20 sau 15, cât au. La unii au ieșit mai mici, dar au rămas în plată, pentru că Legea stipula că orice recalculare, dacă dă un cuantum mai mic, rămâne cum a fost inițial. Ei, acum trebuie să dăm cei 25% și să împărțim la cât au avut ei când au ieșit.

Aceasta presupune că, de-a lungul timpului, facilitatea cu cei 25% în plus s-a acordat de mai multe ori. O dată în 2008 - prin Ordonanța 100, pensionarilor care erau în plată atunci și care ieșiseră până în 2001. Apoi, prin apariția Legii 263, actuala lege a pensiilor, s-a dat și pentru cei care au ieșit după 2001, până la zi și în continuare. Dar atunci nu s-au dat la toate categoriile, ci doar acelora unde s-a folosit stagiul complet de cotizare. La persoanele cu handicap, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ca să dau un exemplu. La persoanele care au lucrat și au și un certificat de handicap, se reduce stagiul, în funcție de gradul de handicap. Iar calculul este în felul următor: să zicem că lucrează din 1977 și până în 2018 și se calculează un punctaj anual: se calculează pe fiecare lună lucrată din fiecare an un punctaj. Apoi, punctajul anual este determinat din suma punctajelor lunare, împărțit la 12. Anul următor se calculează la fel. Iar punctajul final, în plată, care se numește punctaj mediu anual, este determinat din suma punctajelor anuale, împărțit la 35. Ca să dau exemplu concret, dacă ai suma punctajelor anuale 70, împărțit la 35, ai două puncte. Aceste două puncte înseamnă punctaj mediu anual. Aceste două puncte, înmulțite cu valoarea punctului de pensie, care e 1.100 de lei pentru toată lumea, dă pensia 2.200. Deci dacă se majorează punctul de pensie de la 1.100 la 1.200, se majorează și pensia.

Revenind, la aceste categorii, cum sunt minerii sau persoanele cu handicap, nu a fost 35. S-a împărțit la 20, 10 și așa mai departe, nu li s-a mai acordat punctaj, pentru că s-a considerat că au facilitate: una este să împarți 70 la 35 și alta e să împarți la 20, spre exemplu. Suma punctajelor anuale este ceea ce am cotizat, ceea ce înseamnă că e la fel. Numai că unora li s-a împărțit la 35, pentru că au lucrat în condiții normale, iar celor încadrați în acele categorii se împărțea la mai puțin. Asta a fost la început. În 2016 au dat Legea 192, prin care au fost acordate și acestor categorii. Le-am acordat 25% pe fiecare lună, dar nu am mai împărțit la cât au ieșit inițial, ci la 35, pentru că așa spunea Legea”, ne-a explicat directorul Juravle.

Adauga comentariu