Pedofilul din Galați este judecat pentru agresiune sexuală, după fapta comisă în Focșani, în august. Acesta fusese pus în libertate de nici doi ani, la cererea penitenciarului

Judecătoria Focșani a luat o primă decizie în dosarul gălățeanului care a agresat sexual un minor în luna august a acestui an. Cum inculpatul a fost prins în aceeași zi și a recunoscut toate acuzațiile, rechizitoriul a fost trimis în instanță după doar câteva zile. La începutul acestei luni, judecătorul de cameră preliminară a considerat că judecata poate începe, iar inculpatul nu a contestat încheierea.

Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani, privind pe inculpatul Triţă Dănuţ, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de agresiune sexuală, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Triţă Dănuţ”, se arată în încheiere. Gălățeanul a fost arestat imediat după ce a fost prins, măsura fiind prelungită succesiv. Ultima oară, la sfârșitul lunii septembrie, când s-a decis că inculpatul trebuie să rămână în continuare în penitenciar.

Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a inculpatului Triţă Dănuţ, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de agresiune sexuală. ...menţine măsura arestării preventive a inculpatului Triţă Dănuţ dispusă prin Încheierea din data de 04.09.2019, pronunţată de Judecătoria Focşani până la o nouă verificare, dar nu mai mult de 30 de zile”.

Inculpatul de 49 de ani avea nici doi ani de când era liber. În noiembrie 2017, aceeași judecătorie a admis propunerea Comisiei pentru individualizarea regimu lui de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Focșani. Nimeni nu s-a opus la acea dată, pentru că gălățeanul îndeplinea condiția de fracție.

Instanța reține că: potrivit procesului verbal întocmit de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Focșani, deținutul a fost condamnat la pedeapsa de 12 ani închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 124/2014, pronunțata de Tribunalul V., pedeapsă a cărei executare a început la data de 04.11.2009, urmând să expire la data de 21.10.2020 .

De la data încarcerării și până la data de 26.10.2017, condamnatul a executat în total 2.914 zile de închisoare, în stare de arest preventiv 378 zile, iar pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiționate, acesta trebuie să execute 2/3 din pedeapsă, respectiv 3.287 zile închisoare. I se consideră executat e ca urmare a muncii prestate 11 zile, iar totalul zilelor câștigate și executate fiind de 3.303 zile închisoare.

În consecință, instanța constată că este îndeplinită condiția privind fracțiunea din pedeapsă efectiv executată și partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate.

Rezultă, de asemenea, din caracterizarea condamnatului emisă de Administrația locului de deținere că acesta, în timpul executării pedepsei, în prima perioadă a întâmpinat probleme de adaptare, ulterior manifestând un comportament în general corespunzător normelor instituționale, a participat sporadic la activități lucrative, a participat la programe și activități socio-educative, a fost sancționat disciplinar de 2 ori și recompensat de 5 ori și beneficiază de suport din partea mediului familial”, se arăta în acea soluție, așa cum apare pe Rolii.

Inculpatul era în penitenciar pentru o infracțiune mult mai gravă. Acesta fusese condamnat în 2010 de Tribunalul Galați la 15 ani de închisoare pentru viol. În 2014 însă, după ce au intrat în vigoare noile reglementări în materie penală, Comisia de Evaluare din Penitenciarul Focșani a apreciat necesară aplicarea legii mai favorabile, adică noul Cod penal. A fost înaintată o sesizare la Tribunalul Vrancea, care a decis în consecință.

Dispune reducerea pedepsei principale și pedepsei complementare aplicate condamnatului prin sentința penală a Tribunalului Galați, astfel: reduce pedeapsa de 15 ani închisoare la maximul special de 12 ani închisoare; Reduce pedeapsa complementară de 8 ani la maximul pedepsei complementare respectiv 5 ani.

Menține restul dispozițiilor sentinței. Anulează mandatul de executare nr. 233/8.07.2010 emis de Tribunalul G. și dispune emiterea unui nou mandat. Deduce din pedeapsa stabilită perioada executată de la 4.11.2009 la zi. Pronunțată în ședința publică, astăzi 28 februarie 2014”, se arăta în soluția încarcată pe Rolii.

Adauga comentariu