Pedeapsă majorată pentru un inginer silvic judecat pentru fals și abuz în serviciu. Peste 3 ani de închisoare cu executare, plus interzicerea dreptului de a profesa

Un fost angajat al Ocolului Silvic Obștea Tulnici a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru fals în înscrisuri sub semnătura privată în formă continuată și abuz în serviciu, instanța dispunând și ca acestuia să îi fie interzis dreptul de a mai exercita profesia de inginer silvic. Vrânceanul a fost trimis în judecată în 2016 pentru fapte din 2014 și 2015: era acuzat că ar fi întocmit şi semnat în fals cereri de solicitare cote de lemne de foc şi/sau lemn de lucru, falsificând totodată și avizele de însoţire.  

În dosar, inginerul a explicat însă că actele erau în regulă. Că într-adevăr unele cereri nu erau completate de cei îndreptățiți, pentru simplul motiv că existau situații în care obștenii nu știau să scrie și aveau nevoie de ajutor în a completa hârtiile. Însă toate cererile se făceau cu știința lor și nicidecum nu se încălca legea. Cu toate acestea, atât la fond cât și în apel soluția a fost de condamnare cu executare. Aceasta pentru că inginerul mai avea o condamnare anterioară, pentru același tip de fapte.  

Admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani și de inculpat împotriva sentinței penale din 23.01.2019 a Judecătoriei Focșani. Desființează, în parte, sentința penală apelată și în rejudecare: Majorează pedeapsa principală rezultantă aplicată inculpatului de la 3 ani și 4 luni închisoare și 2.400 lei amendă penală la 3 ani și 10 luni închisoare și 2.400 lei amendă penală. Partea din pedeapsa complementară executată până la data contopirii pedepselor principale se scade din durata pedepsei complementare aplicate pe lângă pedeapsa rezultantă. Anulează înscrisul falsificat respectiv cererea de solicitare a avizelor în prelungire, completat în numele lui B. M. I. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate. Definitivă”, se arată în hotărârea dată săptămâna aceasta la Curtea de Apel Galați.

Inginerului silvic îi fuseseră reținute prin rechizitoriu 15 acte materiale de abuz în serviciu și 28 de fals în înscrisuri sub semnătura privată în formă continuată. La Judecătoria Focșani, instanța a dispus în ianuarie ca acestuia să îi fie interzis „pe o durată de 1 an și 2 luni a exercitării dreptului de a ocupa funcția publică de inginer silvic de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor. Menține, în baza art.65 C.p. pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării dreptului cu conținutul de mai sus, pe durata executării pedepsei principale”. Tot aici s-a dispus anularea a șase avize de însoțire și zece avize de însoțire primare emise de inculpat și aflate în original la sediul Ocolului Silvic Obștea Tulnici, plus 11 cereri formular tipizat de solicitare a avizelor în prelungire completate în numele membrilor obșteni, aflate în original la dosar și două cereri formular tipizat de solicitare a avizelor în prelungire completate în numele membrilor obșteni, aflate în original la sediul Ocolul Silvic Obștea Tulnici.

 

Adauga comentariu