„Pe aici nu se trece!”, un proiect de suflet al Asociației „Voluntariat pentru Viață” din Mărășești

Any Mary Drăgan este profesoară de psihopedagogie principală la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” din Focșani, meserie pe care o face cudrag în fiecare după-amiază. Dimineața este ocupată să meargă la Asociația „Lumea lui Pinocchio” din Panciu, acolo unde devine asistent social, slujbă pe care o face cu mare drag. Și nu e tot. Any Mary este voluntar și proiect de manager la o altă organizație nonguvernamentală, Asociația „Voluntariat pentru Viață” din Mărășești, acolo unde scrie proiecte pentru a ajuta comunitatea din localitate.


Este și cazul proiectului „Pe aici nu se trece”, inițiativă care vine să completeze șirul de proiecte Erasmus și care va fi implementat în perioada mai  2019 – aprile 2020. „Proiectul a fost depus anul trecut, atunci când, cu toții, am sărbătorit Centenarul Marii Uniri. În acest contextși având în vedere rezonanța istorică a numelui orașului nostru, Mărășești, am zis să facem un proiect în care să punem accent pe patrimoniul cultural al localității întrucât, așa cum știți, Mausoleul Eroilor este cel mai vizitat monument istoric din Vrancea”, ne-a explicat Any Mary Drăgan.


„Pe aici nu se trece” este o inițiativă a cinci volunatri cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Doi dintre ei sunt membri ai comunități de romi din Mărășești, unul student al Facultății de Geografie și pasionat de cultura și dansul etniei sale. Practic, proiectul, derulat în parteneriat cu școlile „Ecaterina Teodoroiu, Generală nr.2, „Siretu” și Liceul Tehnologic „Eremia Grogorescu” din Mărășești, își propune atât o direcție culturală, cât și una incluzivă.


„Am dorit să conștientizăm tinerii din orașul nostru în legătură cu istoria acestui. În cadrul proiectului promovăm atât istoria locului, dar punem accent și pe incluziunea tinerilor defavoriați și a celor de etnie romă. De fapt, acesta va fi și rolul atelierelor pe care le vom desfășura”.

Concret, pe promovarea istorică vom avea work-shop-uri derulate împreună cu profesori de istorie care alături de cei cinci tineri, inițiatori ai proiectului, vor face o broșură depre eroul-copil Măriuca Zaharia, asta pentru că toată lumea se plânge că nu există o lecție în manualul de istorie despre asta. Odată realizată, broșura va fi distribuită elevilor din școlile din județ și va fi promovată și pe site-ul nostru”, ne-a mai spus Any Mary Drăgan.


Atelierele de includere, acestea vor fi realizate împreună cu alte două ONG-uri care promovează cultura romă și includerea romilor la nivel local. Vor fi aduși meșteri lingurari care vor încerca să transmită tinerilor și copiilor de etnie romă meșteșugul acestei meserii.


Ar mai fi de spus faptul că proiectul beneficiază de o finanțare mai mult decât modestă, aproape 9.000 de euro, sumă care ar trebui să ajungă până anul viitor, asta însemnând cam 500 de euro pe lună. Și dacă banii nu ajung...


„Sigur că banii nu sunt suficienți. Vom aduce de acasă, așa cum am făcut și în cazul altor proiecte. Nu asta este important. Niciodată nu ne-am gândit la bani, ci doar la activitățile pe care dorim să le facem. Indiferent de costuri, noi vom duce sarcina pe care ne-am luat-o la bun sfârșit”, ne-a spus la finalul discuției managerul proiectului, Ane Mary Drăgan.

 
 

 

Adauga comentariu