Pârâul Streia a distrus tot puietul de păstrăv din crescătoria de la Lepșa. Cu toate acestea, Direcția Silvică Vrancea ne asigură că și în această vară vom putea cumpăra pește proaspăt de la păstrăvărie!

Direcția Silvică Vrancea este dispusă să chetuiască peste 100.000 de lei pentru achiziționarea a 15 tone de hrană destinată păstrăvilor din crescătoria Lepșa. Anunțul a fost postat pe SEAP, data limită până la care vor putea fi depuse ofertele fiind 6 august. Ofertantul trebuie să respecte anumite norme în ceea ce privește calitatea hranei. Aceasta trebuie să conțină anumite proteine și grăsimi, în cantități fixe, iar granulele de peste 2 milimetri trebuie să fie plutitoare.


„Lipsa unui sortiment de hrană din ofertă va duce la descalificarea ofertantului iar dacă nivelul factorilor din ofertă: indice de conversie, conținut de proteină, conținut de grăsimi animale sunt în afara limitelor solicitate, oferta va fi declarată ca neconformă”, se arată în caietul de sarcini.


În județul Vrancea, Direcția Silvică deține o singură păstrăvărie, cea din localitatea Lepșa. De regulă, în fiecare an, crescătoria poate produce cam nouă tone de pește anual, vândut, vorba românului, „la botul calului”, chiar la păstrăvărie. O cifră record de vânzare a fost înregistrată în anul 2004, când Ocolul Silvic Lepșa a comercializat aproape 13 tone de pește.


Anul acesta se mențin cifrele de recoltă, însă puietul de păstrăv din primăvară a fost compromis în totalitate din cauza ploilor abundente. Pârâul Streia a inundat incubatoarele și a făcut ravagii în crescătorie, apa ajungând la un metru și jumătate. Chiar și cele 19 bazine ale păstrăvăriei au fost colmatate cu aluviuni, fiind necesare activități urgente de curățare. În momentul de față sunt evaluate pagubele, însă, cu certitudine, Direcția Silvică Vrancea va achiziționa alt puiet în vederea repopulării crescătoriei.


 Păstrăvăria Lepșa comercializează pește tot timpul anului, iarna cu vânzări mai reduse sau chiar deloc. În schimb, pe timpul verii, se pot comercializa chiar și două tone pe lună. Turismul joacă un rol hotărâtor în ceea ce privește cantitatea de pește care se vinde. Prețul unui kilogram de păstrăv din crescătorie este de 25 lei pe kilogram, ceva mai scump, de exemplu, ca în supermarketuri, însă calitatea, spun cei de la Direcția Silvică, este net superioară.

 

Adauga comentariu