Orașul Panciu a fost transformat în SRL și trecut pe societate privată! Proprietar și administrator - Iulian Nica! DNA, trezește-te!

 

Astăzi ne-am propus să studiem cu atenție rezultatele auditului desfășurat la primăria din Panciu în anul 2017, instituție patronată de Iulian Nica, edilul care le știe și le poate face pe toate, eventual în același timp. La o primă strigare, dacă ne este permis, administrația din localitatea amintită „a atras”, doar prin desfășurarea activității proprii, abateri în valoare de 243.000 de lei și a cauzat prejudicii de 736.000 de lei.


În total, prejudicii plus abateri, Iulian Nica a reușit pe parcursul anului 2017 „performanța” de a găuri bugetul cu suma de 979.000 de lei, echivalentul a 206.000 de euro. La asta se adaugă și 71.000 de lei (15.000 de euro), prejudicii înfăptuite de Centrul social de recuperare și reabilitare neuromotorie pentru persoane adulte.


Abaterile constatate sunt muuulte și diversificate, acestea certificând faptul că primarul se supraapreciază și nu le poate face chiar pe toate. Ba, mai mult, rezultatul activităților de control par să scoată în evidență haosul din primărie. „Să le luăm pe rând și câte una”, cum ar spune unii.


La capitolul „Exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare”, abaterile estimate s-au ridicat la 211.000 de lei, în timp ce la cel privind încasarea veniturilor bugetare suma abaterilor a fost de 61.000 de lei.


Grosul abaterilor s-au adunat, însă, la capitolul „Calitatea gestiunii economico-financiare”. Mânăriile executate de administrația Iulian Nica sunt atât de evidente, încât au devenit strigătoare la cer. Valoarea abaterilor a fost estimată la 806.000 de lei (170.000 de euro) însă nu asta contează, ci felul în care legea a fost folosită pe post de hârtie igienică de actualul primar PSD.


Să luăm câteva exemple „nevinovate”. Corpul de control a constatat că primarul, în măreția sa, a dat avansuri salariale după cum a vrut mușchiul lui personalului din dotare, deși(atenție!) nici cele din anul anterior (2016) nu fuseseră justificate de angajați. Mai mult, considerând că primăria i-a fost ursită încă de când era sugar, Iulian Nica și-a blagoslovit subalternii (în februarie 2017) cu o alocație de hrană în valoare de 250 de lei, în baza unei clauze introduse nelegal în contractul colectiv de muncă. Vă dați seama despre ce vorbim aici?


Și omul insistă că primăria este pe persoană fizică! Timp de trei ani, între 2015 și 2017, salariații piloși din primărie au primit tichete cadou în baza aceluiași contract de muncă încheiat cu...  „Primăria Iulian Nica SRL”. De asemenea, în timp ce primăria se lăuda că a băgat bani în construcția de locuințe sociale, corpul de control a constatat că „unele lucrări care se regăsesc în situațiile de lucrări ca fiind executate au fost realizate parțial sau nu s-au executat”.


Lista continuă cu achitarea unor plăți nelegale de protocol, chirii achitate pentru un bun cedat spre folosință, cu titlul gratuit și supradimensionarea valorii unor lucrări și plătite executantului  ca atare.


Lista continuă în același diapazon, reflectând cu acuratețe cum înțelege un primar să-și facă treaba: doar în folosul propriu. Ne gândim aici la Centrul Social de Recuperare și Reabilitare Neuromotorie. Ei bine, de la înființarea acestei instituții, prin 2016, patru din cei cinci salariați au fost plătiți din bugetul primăriei deși, (atenție!) ei lucrau în altă instituție publică. Cu alte cuvinte, erau de două ori bugetari!


Un alt exemplu de „eficiență” PSD, marca Iulian Nica, este matrapazlâcul făcut cu serviciile de salubrizare. Primarul cel șmecher plătește din bani publici un amic, cu care chipurile ar fi încheiat contracte, deși salubrizarea este asigurată de societatea primăriei. Pe bune?


Acestea fiind scrise, așteptăm să vedem reacții și autosesizări din partea organelor abilitate. De exemplu DNA! Este imposibil să te faci că nu vezi, mai ales atunci când rahaturi de genul celor care se întîmplă în Panciu de atâta timp îți intră în ochi! Este incredibil ce mizerii pot ieși la suprafață doar în cazul unui control de rutină. Ne putem doar închipui ce ar curge din Iulian Nica dacă ar fi scuturat corespunzător de DNA!

 

 

Comentarii

Marcel Vidreanu

19.03.2019 19:54

Dar pe la Odobesti cand treceti? Vad ca se da cu pietre doar in copacul cu fructe! Pana una alta orasul Panciu arata cel mai bine din judet.Dar Marasestiul sau puscaria aia de resedinta de judet unde patron de facto este Misaila? Ne-am obisnuit sa-i biciuim pe cei care fac ceva pentru comunitatile lor. 

Nicoleta Cristea

25.03.2019 14:09

Până una, alta, acestea sunt datele din raportul Curții de Conturi. Iar de scris am scris și despre celelalte orașe. Și de bine și de rău

Adauga comentariu