Oprișan o cheamă pe șefa DGASPC să dea explicații: „Daniela, vino în față!”. Părerea directorului referitor la copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate: „Nu-i o problemă atât de gravă precum ați prezentat-o dumneavoastră”

Daniela Nicolaș, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Vrancea, consideră că cifrele privind exodul părinților la muncă în străinătate nu sunt îngrijorătoare. Potrivit acesteia, DGASPC face tot ce poate, 24 de ore din 24, însă doar dacă există situații de risc în cazul copiilor care cresc fără părinți. Aseară, la ședința Consiliului Județean Vrancea, șefa DGASPC a mai spus ceva: cine pleacă în străinătate și își lasă copiii în țară, trebuie să anunțe autoritățile. Situația Inspectoratului Județean Vrancea arată că, la 1 ianuarie 2018, la nivelul județului 620 de copii aveau ambii părinți plecați în străinătate la muncă, 421 erau copii cu părintele unic susținători, iar 1.999 copii cresc cu un singur părinte. Care este cifra actuală nu se știe, dar cu siguranță nu este mai mică decât totalul de 3.040 de anul trecut.

Discuțiile legat de acest subiect au fost inițiate de consilierul județean liberal Ovidiu Burdușa, în momentul în care în ședința CJ se discuta aprobarea participării DGASPC ca partener într-un proiect intitulat „Venus-Împreună pentru o viață mai sigură”. Valoarea contribuției instituției la acest proiect este de 22.743,43 lei, iar „valoarea estimată a cheltuielilor eligibile pentru Județul Vrancea pe perioada de implementare a proiectului este de 1.137.171,60 lei”. DGASPC va fi partener în proiectul implementat de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați.

În acest context, Ovidiu Burdușa a vrut să știe mai multe detalii, inclusiv despre statistica copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate. „Cu ce rămâne județul Vrancea de pe urma acestui proiect? În județ există peste 3.000 de copii care trăiesc fără un părinte sau fără ambii părinți. Există un plan de măsuri prin care să reducem acest fenomen?”, a vrut să știe consilierul liberal. Burdușa a subliniat că acest fenomen este de altfel prezent la nivelul întregii țări: părinții a peste 150.000 de copii sunt plecați în străinătate, din motive economice. Și, pentru că la început, Ovidiu Burdușa a spus despre Daniela Nicolaș că este prima doamnă din Odobești - aluzie la faptul că soțul acestuia este primar în acest oraș, Marian Oprișan a ținut să lămurească mai întâi situația.

Să știți că doamna director nu e din Odobești, soțul este din Odobești”, a subliniat Oprișan. În fapt, soții Nicolaș stau amândoi în Focșani și au doar un teren agricol în Odobești, astfel că ne îndoim că ar sta primarul Daniel Nicolaș acolo, stil camping. Una peste alta, revenind la interpelarea consilierului Burdușa, Oprișan a continuat: „Daniela, te rog vino în față și răspunde la întrebare”.

La prima întrebare, la județul Vrancea în urma implementării acestui proiect va rămâne un adăpost pentru victimele violenței domestice, plata personalului este asigurată pe o perioadă de trei ani, tot din bani nerambursabili. Plus expertiza necesară pe care o vom căpăta pe parcursul proiectului, pentru că sunt cuprinse inclusiv activități de formare profesională a personalului care lucrează la DGASPC.

Situația copiilor cu părinți plecați în străinătate cred că nu o puteți imputa în niciun caz Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului. Nu știu dacă trebuie să fie atât de îngrijorătoare situația, după cum v-ați exprimat dumneavoastră, dar da, este o problemă, copiii ar fi ideal să trăiască cu ambii părinți. Dar pentru fiecare copil cu unul sau ambii părinți plecați în străinătate, autoritățile publice locale iau toate măsurile pentru ca acei copii să fie protejați în siguranță, de rude. Familiiile au obligația să anunțe cumva cu minim 15 zile înainte de a părăsi țara această situație. Noi suntem în regim de 24 de ore din 24 la dispoziția beneficiarilor noștri acolo unde sunt situații de urgență, în colaborare cu autoritățile publice locale sigur că intervenim și instituim măsuri de protecție. Este o cifră îngrijorătoare la nivel național, dar... nu-i o problemă atât de gravă precum ați prezentat-o dumneavoastră”, a încheiat Daniela Nicolaș, ridicând din umeri.

Adauga comentariu