Opinii similare ale parlamentarilor vrânceni în ce privește organizarea referendumului. PNL și PSD văd lucrurile prin același tub stroboscopic!

UP DATE: suntem nevoiți să aducem oarece îmbunătățiri textului scris ceva mai devreme, întrucât senatorul Cristian Dumitrescu a avut amabilitatea să ne sune la redacție și să ne împărtățească opiniile dumisale în legătură cu referendumul.


C.Dumitrescu: „acest referendum este obligatoriu ca urmare a unei prevederi constituționale privind inițiativa cetățenească. Având în vedere că toate procedurile au fost îndeplinite...nu parlamentul hotărăște prin lege ci numai dacă aceasta este revalidată prin referendum de populație se poate modifica Constituția. Asta din punct de vedere tehnic...din punct de vedere politic, eu spun da la acest referendum. În ce privește a doua întrebare, asta e o decizie politică care se ia în parlament...eu deocamfată nu am auzit de așa ceva”

Referendumul pentru modificarea Constituției, organizat în prima decadă a lunii octombrie, a reușit să pună de acord în cea mai mare parte, opiniile până acum divergente, ale celor două mari partide din România, PSD și PNL. Având în vedere acest aspect, părerile parlamentarilor vrânceni din cele două formațiuni politice nu sunt la antipozi, ba, din contră, sunt similare în esență. Am încercat să aflăm opiniile oamenilor politici reprezentativila nivelul județului nostru, însă foarte puțini dintre ei au răspuns la telefon, semn că agitata viață parlamentară le ocupă tot timpul.


Întrebările puse de noi reprezentanților celor două partide au sunat cam așa: - Ce părere aveți în legătură cu referendumul din 6-7 octombrie?/ - Este acesta un exercițiu pentru organizarea unui alt referendum privind demiterea șefului statului, Klaus Iohannis?


În principiu, politicienii au răspuns că organizarea acestuia este dorința mai multor milioane de români și, în consecință, trebuia făcut. În ceea ce privește un eventual referendum pentru demiterea președintelui, parlamentarii au răspuns că nici nu se pune problema de așa ceva.


Deputatul Nicușor Halici (PSD): „am o părere foarte bună în legătură cu organizarea referendumului. În condițiile date, având în vedere că limba asta a noastră românească pare să capete tot mai multe valențe, interpretări, trebuia organizat. Reporter: este un exercițiu pentru un referendum privind demiterea președintelui? N.Halici: „nu are nici o legătură. Este un demers început acum doi ani, dacă mai țin eu minte, acum s-a concretizat datorită etapelor legislative parcurse, a controlului de constituționalitate care a urmat...este un subiect care chiar nu are nici o legătură cu politica”.


Deputatul Rodica Boboc (PSD): „din punctul meu de vedere este OK, trebuie ținut. Cât privește demiterea lui Klaus Iohannis...nu se pune problema, nu am auzit de așa ceva”.


Ion Ștefan (deputat PNL): „este un referendum cerut și solicitat de trei milioane de cetățeni. Eu sunt de acord cu organizarea sa și voi merge la vot. PNL are o poziție de a oferi posibilitatea fiecărui membru să-și aleagă singur implicarea sau nu în viitorul nostru. Este mai mult o problemă de conștiință decât de politică. Acum s-a ajuns într-un punct în care nu ne mai putem întreba dacă era sau nu necesară organizarea acestui referendum. Sunt niște etape care trebuie parcurse...dacă trei milioane de români își doresc acest lucru înseamnă că era necesar. Nu ne putem opune dorinței cetățenilor români”. Reporter: este un exercițiu pentru un alt referendum privind demiterea președintelui Iohannis? I.Ștefan:nu are nici o legătură. Cetățenii români nu-și doresc așa ceva, astea sunt speculații...nu se va ajunge la așa ceva”.


Senatorul Cristian Dumitrescu (PSD), ca de obicei, se afla la volanul mașinii sale personale în drum spre un viitor mai bun (dacă mai putem vorbi de așa ceva). Și uite așa, „neicușorule, puicușorule”, social-democratul care slujește interesele vrâncenilor din mandate imemoriale nu are timp niciodată să stea de vorbă cu presa, exceptând, desigur, momentele inaugurale, propice pentru un exercițiu de imagine. Dialogul s-a derulat după cum urmează: reporter: bună ziua, domnule senator! Vă pot deranja cu două întrebări? Cristian Dumitrescu: „nu mă puteți deranja cu două întrebări că sunt în mașină și conduc. Mulțumesc!”


Au rămas tăcuți deputații PSD Dragoș Bîrlădeanu și Angel Tîlvăr care nu au răspuns la telefon din varii motive, precum și senatorul liberal Cătălin Toma, în locul căruia a răspuns la telefon consilierul personal. Oricum ar fi, din cele de mai sus rezultă că referendumul din 6 – 7 octombrie este dorit în egală măsură de cele două partide politice, aflate pe poziții opuse dar mânate de același interes: atragerea de capital electoral.

 

Adauga comentariu