O sută de lucruri jenante în Focșani: Secția TBC a Spitalului. Avem bani pentru reabilitare, lucrările nu au început

Nici măcar o cărămidă nu s-a mișcat la Secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf Pantelimon” Focşani, clădire care ar trebui să intre în reabilitare cât mai curând. Consiliul Județean a obținut bani prin Programul Operaţional Regional (5.787.743,22 lei, din care valoarea eligibilă 4.164.296,08 lei), contractul este semnat, însă până acum nimeni nu a părăsit „incinta” pentru a face loc meseriașilor. În principiu, clădirea de pe Comisia Centrală, numărul 35, trebuie eliberată pentru a se putea lucra în tihnă la reabilitarea termică în beneficiul a 240 pacienți și 100 medici, asistente medicale si infirmieri/e. Însă cum acest lucru nu s-a întâmplat, putem doar bănui că va mai dura ceva timp până când se va mișca ceva, dat fiind că licitația pentru lucrări nu a fost încă publicată. Abia au fost încredințate direct serviciile de auditare financiară, la o valoare 10.000 de lei. Timp „este”, dat fiind că perioada de implementare a proiectului este de 43 de luni, în perioada 1 august 2017 – 28 februarie 2021.

Condițiile sanitare sunt cele care lipsesc și nici nu e de mirare: de când a fost construită, clădirea nu a fost reabilitată niciodată. Secţia de Pneumoftiziologie este o clădire cu subsol tehnic, parter plus 4 etaje. Construită în 1972 cu destinația de bloc de locuințe, clădirea a fost transformată în 1978 în spital TBC, așa cum îl știm și astăzi. În interior există un compartiment cu 62 paturi pentru pacientii cronici, iar bolnavii stau minim 40 de zile pentru o internare. Pe lângă aceasta, mulți pacienți își trăiesc viața în secție. Nu au unde locui, stau internați luni de zile, se externează o scurtă perioadă apoi se întorc.

Tot periodic s-au făcut igienizări aici, fără folos însă, la cât de veche este clădirea în ansamblul ei. Pereții, pavimentele, tâmplăria interioară și exterioară sunt degradate. Anul trecut, după ce au apărut imagini cu starea saloanelor, Direcția de Sănătate Publică a efectuat un control și a amendat personalul sanitar. În viziunea unora, aceasta era problema, dar și soluția. Firește, după ce trei saloane au fost închise, aici s-au băgat din nou bani pentru lucrările de igienizare și câteva reparații, în așteptarea implementării marelui program de reabilitare. Practic, o picătură de apă care a căzut într-o fântână, pentru că o cârpeală nu are cum să rezolve o problemă atât de mare și de costisitoare.

Adauga comentariu