O sută de lucruri jenante în Focșani: Școala Comercială, scoasă la mezat de lichidatorul judiciar pentru datorii istorice la primărie. Imobilul, vândut și pe site-uri de anunțuri

Pe strada Cotești, la numărul 17, găsim un imobil - monument istoric - în care s-au școlit generații întregi. Școala Comercială a fost înfiinţată din inițativa Camerei de Comerţ şi, în special, a preşedintelui acesteia - Vasile C. Antonescu. A fost inaugurată în anul 1927, la festivitatea de inaugurare participând Octavian Goga, pe atunci ministrul Cultelor în guvernul Alexandru Averescu (30 martie 1926 - 3 iunie 1927). Pe lângă sălile de clasă, Școala Comercială avea și internat cu cantină. Unitate de învățământ de excepție la acea vreme, avea statutul unui colegiu și acorda burse elevilor merituoși. Știm că imobilul are două nivele și mansardă, săli de clasă spațioase, iar în interior ar exista o scară din lemn și fier forjat. Cu toate acestea, este greu de spus cum arată interiorul în prezent.

Până în 1931 a funcţionat ca Liceu Comercial cu internat, apoi ca Şcoală ajutătoare.

Sursa Foto: Focșani vechi

Pe pagina Focșani vechi găsim și informația potrivit căreia în 1941 „aici a funcționat un spital militar. De altfel, pe frontispiciul imobilului era scris "ortlazarett" - spitalul orașului”.

Sursa Foto: Focșani vechi

Mai știm și că după cutremurul din 1940 clădirea a necesitat ceva reparații, însă tot timpul a fost populată: până la Revoluție aici a funcționat o întreprindere I.J.P.I.P.S. După Revoluție, ani buni, Școala Comercială găzduia secția de votare 7/RVU Focșani pentru votanții din Avîntului; Slt. Gh. Potop; Fdt. Slt. Gh. Potop; Făgăraș; Contemporanului; Ștefan cel Mare – blocurile nr. 14, 14A, 14B, 14C și locuintele individuale; Ovidenia; Gh. Sion; Prof. Caian – locuințele individuale; Simion Mehedinți și 13 Decembrie 1918.

Istoria imobilului este una totuși zbuciumată, în urmă cu câțiva ani buni ajungând în proprietatea unei societăți - căreia îi servea și ca sediu. Acum, Diversis se află în declin grav financiar, în condițiile în care în anii 90 era chiar listată la bursă. În prezent, cine are dare de mână, o poate cumpăra. Oferta o găsim atât pe site-uri de profil, cât și oficial, pe site-ul lichidatorului judiciar.

Vă propunem în OFERTĂ un imobil situat în zonă ULTRACENTRALĂ cu următoarele caracteristici:

* teren 2.449 m.p.

** suprafața constuita P+1=3.000 m.p.

*** toate utilitățile

--- Pretabil clinică medicală - școală - grădiniță - spațiu producție etc”, se arată pe un site de vânzări, unde prețul este de 278.000 de euro. În anii trecuți, monumentul istoric era scos la vânzare cu 358.000 euro. Pozele nu sunt cine știe ce reprezentative. Nimic despre valoarea reală a clădirii, ci doar despre cea evaluabilă în bani.

Și pe site-ul agenției imobiliare informațiile sunt la fel de laconice: niciun cuvânt despre trecutul imobilului sau că acesta este pe lista oficială a monumentelor istorice. „IMOBIL de EXCEPȚIE - Focșani zonă ULTRACENTRALĂ, suprafața utilă P+1=1400 m.p. - toate utilitățile ----Pretabil: hotel, școală postliceală, grădiniță, clinică medicală, cămin de bătrâni etc”.

Așa ajungem în prezentul apropiat: zilele acestea, lichidatorul judiciar organizează vânzarea monumentului istoric, la licitaţie publică. „Proprietate imobiliară compusă din teren în suprafață de 2.227 mp și construcții C1 – construcție P+1E, Scd=1.383,54 mp și C2 – Magazie Metalică P, Sc=659 mp, situată în Focșani, str. Cotești nr. 17, jud. Vrancea, evaluat la valoarea de 1,632,857.00 lei. Activele aparţin debitorului DIVERSIS SA. Preţul de pornire al licitaţiei va fi 80.00% din  valoarea de evaluare”.

În zilele noastre, puțini sunt cei care mai știu ce e cu Diversis, firma care are în proprietate fosta Școală Comercială a Focșaniului. Însă în anii 90 - 2000 acesta era un nume cunoscut. Diversis SA a fost înființată în 1991, obiectul de activitate fiind fabricarea de articole de îmbrăcăminte pentru lucru, iar din 2016 este în insolvență, la cererea Primăriei Focșani. Nu știm datoria reclamată în prezent, însă în 2005 avea datorii la bugetul de stat în sumă de 100.691 lei. La ultima modificare, administrator apare un inginer, candidat USL (aripa PNL) la Consiliul Local Focșani în 2012. Asociatul Diversis este legat tot de aripa liberală: Ștefan Krasovschi-Murea este cumnatul lui Nini Săpunaru, despre care se bănuia într-un timp că ar fi stat în spatele privatizării societății Diversis. Ani mai târziu, Diversis era administrată de un alt cumnat de-al lui Săpunaru, ceva mai celebru: Dorinel Modreanu.  

Diversis s-a privatizat prin negociere directă (singura procedură de acest fel din acel an din Vrancea) în perioada în care Nini Săpunaru conducea vama (între 1997 şi 1999, liberalul a fost secretar de stat în cadrul Direcţiei Generale a Vămilor din Ministerul de Finanţe).

Privatizarea Diversis a fost cu cântec, însă câinii au lătrat, caravana a trecut mai departe. Presa vremii consemna că de societate se mai arătaseră interesați încă doi investitori, tot din Focșani. Câștigătorul, după cum am arătat, este cumnatul lui Săpunaru. Deși la începerea procesului de privatizare valoarea unei acțiuni fusese stabilită la 25.000 lei, în final Krasovchi-Murea a dat 6.500 lei pe acțiune și a devenit proprietarul a 71,93% din acțiuni pentru 188,74 milioane de lei. Ani mai târziu, funcționar în același Minister de Finanțe unde lucrase Săpunaru, Krasovschi-Murea declara că deține peste 90% din acțiunile Diversis.

Societatea s-a descurcat câțiva ani, apoi a intrat în declin. Practic, acum s-a ales praful, la propriu. În 2003, șefa Inspectoratului în Construcții Vrancea, Doina Fodoreanu, declara în cadrul unei ședințe a Comisiei Consultative că sediul Diversis - Școala Comercială - stă să se dărime pe salariați, aflându-se într-un grad avansat de uzură și deteriorare. Mai mult decât atât, Victoria Diaconu, șefa ITM, declara pentru Monitorul de Vrancea că „această clădire are porțiuni de tencuială la pereți și plafoane căzute, pereții interiori sunt crăpați iar pe unele holuri de trecere se înregistrează denivelări ale pardoselilor”.

Anii au trecut și nimeni nu s-a preocupat de soarta monumentului istoric. În iulie 2016, Diversis era amendată de Direcția pentru Cultură pe motiv că nu respectase legea privind protejarea monumentelor istorice. Concret, nu respectase obligația conform căreia trebuia „să asigure paza, integritatea și protecția monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea și stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparații curente și de întreținere a acestora în condițiile legii”.

Diversis a contestat amenda, însă a pierdut un an mai târziu. În februarie 2017 Judecătoria Focşani a respins plângerea contravenţională, obligând societatea să plătească amenda în sumă de 8.000 lei. Însă pentru un monument istoric pe care îl ai în proprietate pare mai simplu să plătești amenzi - atunci când se preocupă cineva să verifice ceva - decât să bagi bani în întreținere.

Adauga comentariu