O sută de lucruri jenante în Focșani: Mopaf. Distrusă bucată cu bucată, din fabrică nu a rămas mai nimic

Cum mergi spre cartierul Sud al orașului, pe partea dreaptă, pot fi încă „admirate” ruinele unei fabrici de mobilă care cândva făcea cinste Focșaniului. Înfiinţată în anii 60 cu numele de Întreprinderea de Produse Finite din Lemn Focşani, societatea de care vorbim își schimbă titulatura ani mai târziu în Combinatul de Prelucrarea Lemnului, iar după Revoluţie devine ceea ce știm majoritatea dintre noi: SC Mopaf Vrancea SA. Dacă la început aici lucrau peste 50 de mii de oameni, au fost vremuri în care cifra angajaților a depășit 100 de mii. 

În anii 2000 fabrica a fost deținută de mai mulți acționari, printre care și afaceristul Vasile Roşca, însă în 2007 terenurile și ce se mai afla pe ele au fost vândute. În toți acești ani, nu doar că Mopaf nu s-a dezvoltat, ci a fost ruinată bucată cu bucată. Încet, încet, cifra angajaților s-a redus sub 2.000, iar fabrica s-a închis definitiv în 2008.

Societățile care au pus mâna pe aceste proprietăți nu au făcut altceva decât să acumuleze datorii. Ultimele, chiar cu nume pompoase - FOCȘANI INVESTMENT SRL și WALLTECH ENGINEERING&CONSULTING SRL - acum sunt în faliment, iar lichidatorul judiciar a scos proprietățile la vânzare: activ compus din clădiri și două loturi de teren intravilan în suprafață totală de 192.723 mp.

Traficul pietonal este intens ținând cont de existența în zonă a mai multor obiective industriale. Zona este amenajată cu străzi asfaltate, betonate și iluminate. Aceste terenuri compacte sunt ideale pentru construirea unui magazin tip "mall" sau hypermarket, supermarket sau alte clădiri comerciale sau rezidențiale”, se arăta în licitația din februarie. Discuția legată de „mall” nu se face pentru prima oară. În 2009, Grupul Avrig 35 - care deținea în acel moment bunurile imobile - susținea că are în intenție să construiască aici un complex comercial, dar și ansambluri de locuințe și spații verzi. Spațiile verzi nu că ar lipsi, atât cât se mai poate vedea printre gunoaie.

Zece ani mai târziu, deși înscrisă la masa credală a debitorilor, conștientă de șansele minime de a-și recupera vreun ban de la societățile falimentare (aproape 680.000 euro), Primăria Focșani și-ar dori să cumpere terenurile și ce a mai rămas în zonă. În ședința de Consiliu Local din februarie, primarul Cristi Valentin Misăilă vorbea de licitația publică și spunea că cele peste 18 hectare de teren ajung la aproape 6 milioane de euro. Într-adevăr, spațiul este mai mult decât ofertant. „Este o suprafață de teren foarte mare, pe de o parte, pe de altă parte are un aspect deplorabil, știm foarte bine... cred că ar reprezenta un obiectiv de interes local, să putem prelua această suprafață și să o dăm într-un circuit, să găsim, să avem câteva idei de proiecte, iată aici am putea veni cu un buget participativ, în care cetățenii să vină să propună o amenajare acestor suprafețe. Cred eu că e de importanță strategică acest obiectiv și s-ar schimba total fața orașului dacă ar fi pus în valoare, cu diferite obiective de interes public și de ce nu, pot fi acolo dezvoltate inclusiv parcuri, pot fi dezvoltate, stau și mă gândesc foarte bine, unități de învățământ, locuințe, inclusiv anumite obiective de interes economic”, spunea primarul în februarie. Nu știm ce s-a ales de acest plan și dacă vreun investitor s-a grăbit să cumpere ruina în care a ajuns Mopaf.

Adauga comentariu