O sută de lucruri jenante în Focșani: Monumentul necunoscut, enigma de la marginea orașului

Veșnică recunoștință eroilor neamului din toate timpurile și de pretutindeni”. Este ceea ce scrie - sau mai bine spus scria cândva - pe frontispiciul monumentului amplasat la ieșire din Focșani spre Mândrești. Literele au început însă să fie mâncate de vreme, iar monumentul, în întreg ansamblul lui, este într-o stare jalnică. De departe este impunător, nimic de zis. Numai că este o necunoscută totală. Nu sunt informații concrete despre anul în care a fost ridicat sau cine a venit cu această idee, de a aduce un omagiu tuturor eroilor. Poate ar fi fost mai sigur să fie închinat special cuiva. Și poate atunci ar fi existat mai mult respect. 

În schimb, acum putem vorbi doar despre o imagine dezolantă a nepăsării. Căzut în uitare, ca și crucea care a fost pusă în apropiere în anul 2001, în memoria unui „bun soț și tată” - decedat la 46 de ani, cel mai probabil într-un accident rutier. 

 

Monumentul nu face parte din patrimoniul local și este vizibil cu ochiul liber că nimeni nu s-a obosit vreodată să îl îngrijească. Buruieni și arbuști cresc în voie, plăcile cad măcinate de timp. „Respectul” pentru eroi e chiar aici, pe trepte:

Adauga comentariu