O sută de lucruri jenante în Focșani: Monumentul istoric „Casa Longinescu”

Monument istoric sau focar de infecție pe o importantă stradă din municipiu, chiar lângă Direcția de Sănătate Publică? Casa Longinescu, situată pe Bulevardul Gării nr 10, este o ruină după ce ani de-a rândul aici au stat claie peste grămadă chiriași de etnie romă, cu acordul primăriei. Imobilul care i-a aparținut lui Gh. Longinescu este în administrarea primăriei din 2007, iar în urmă cu câțiva ani Direcția pentru Cultură a aplicat un simplu avertisment „pentru neîndeplinirea obligațiilor privind protejarea, conservarea și restaurarea monumentului istoric”.

Cândva o clădire emblematică a orașului nostru, casa construită la sfârșitul secolului XVIII se află însă în aceiași stare jalnică de ani de zile. Cu toate acestea, în Strategia de Dezvoltare a orașului se punctează că toate clădirile acestea de patrimoniu, inclusiv Casa Longinescu, sunt deosebit de importante, dat fiind că pot „spori interesul turiştilor pentru aceste locuri, întrucât li se va oferi posibilitatea de a sesiza personalitatea distinctă a Focşanilor în peisajul arhitectonic şi urbanistic românesc”. Până acum, „personalitatea” din preajma Casei Longinescu nu poate fi în niciun caz ceva cu care să ne mândrim.

Anul trecut, primăria a încercat de două ori să încredințeze un contract în valoare de 39.000 lei pentru realizarea studiului de fezabilitate, însă nu s-a înscris niciun ofertant. Aceasta înseamnă că nu a fost făcut nici măcar un prim pas pentru o eventuală restaurare a imobilului.

Adauga comentariu