O sută de lucruri jenante în Focșani: fosta fabrică de pâine

Pîinea: Ea nu e doar făină și maia/ E muncă multă plămădită-n ea/ E muncă începută de tractor/ Și terminată-n ușă de cuptor...”. Cam atât a mai rămas din cele trei strofe scrise frumos, ordonat, pe zidul unei clădiri în care cândva lucrau mii de muncitori și care alimenta mare parte din județ cu produse de panificație. Când ieși din Focșani spre Brăila, pe Bulevardul cu același nume, pe partea stângă sunt ruinele fostei fabrici de pâine. Puțini mai știu ce a fost cândva acolo, chiar dacă nu este o clădire foarte veche.

O altă inscripție din vremurile de demult face referire la un Decret din 1981.

Decretul 400 reglementa regulile „privind exploatarea și întreținerea utilajelor, instalaţiilor şi mașinilor, întărirea ordinii şi disciplinei în muncă”, publicat în B.Of. nr. 112/29 dec. 1981.

Unul din paznicii aflați acolo ne-a povestit că fabrica a fost ridicată în anii 60. Tot, cât poți cuprinde cu ochii. Și că, în vremurile bune, produsele care se rumeneau în cuptoarele fabricii ajungeau pe mesele multor vrânceni. Nu doar pâine, ci cam tot ce ținea de panificație. Fabrica nu avea o singură moară, ci două, spune același domn. Apoi, acum aproximativ 15 ani, porțile s-au închis. Impropriu spus, pentru că în continuare aici a fost activitate în câteva dintre clădiri, acelea care nu sunt încă distruse și nu prezintă un real pericol. Și în prezent sunt mai multe firme care au sediul la această adresă, în special service-uri. Iar spații de închiriat se găsesc din belșug: „Vreți să închiriați?”, ne întreabă un alt domn aflat în zonă.

Adauga comentariu