O sută de lucruri jenante în Focșani: casa unui comerciant de vază, uitată de autorități. A trecut prin mâinile mai multor proprietari, până a ajuns o frumoasă ruină!

Cum apuci pe strada Nicolae Titulescu, chiar peste drum de Direcția de Cultură, se află o clădire la fel de veche ca cea în care își trece zilele instituția. Construită acum mai bine de 100 de ani, dar mai puțin norocoasă. Puțini sunt cei care știu cui a aparținut casa, iar autoritățile nu au avut-o în vedere pentru a o declara monument istoric. Într-adevăr, în condițiile în care nici monumentele istorice nu contează prea mult și nu beneficiază de protecția statului, poate că nu s-a pierdut nimic...

Casa de pe Nicolae Titulescu nr 2 (probabil bis) nu este monument, deși ar fi trebuit să fie cu siguranță. Din datele existente la Arhivele Naționale Vrancea, în jurul anului 1900, când această stradă se numea Florilor, la numărul 2 stăpânea o anume Tinca Hanagic. Tinca Hangic era născută la Galați în 1842, dar locuia în orașul Focșani de prin 1860, când a venit aici prin căsătorie. Avea doi fii, Asfadur și Garabet, comercianți bine situați în Focșani. Casa construită de soțul Tincăi era de zid cu 6 camere, 2 antreuri, o bucătărie, 1 spălătorie, o sufragerie, o bașcă (pivniță) sub casă, toată clădirea fiind învelită cu tabla și împrejmuită cu grilaj și zaplaz.

Până în anul 1948 întreaga proprietate - casa și aproape 2.000 de metri pătrați de teren, au aparținut familei Hanagic, dar au fost vândute unor anume Zoe și Valeriu Mândroiu, acesta fiind salariat la Laboratorul de Igienă Focșani.

Aceștia o stăpânesc nestingheriți, în ciuda infățișării boierești a casei și a celor aproape 2.000 de metri pătrați cuprinși aici, până la evenimentele tulburi din 1989, când firul proprietății ia o cale necunoscută - cel puțin pentru Arhivele Naționale.

Vadul pare în continuare bun pentru afaceri. În prezent, pe Nicolae Titulescu 2 bis apare că ar avea sediu o firmă, Octeval Agro, care se ocupă de cultivarea fructelor arbuștilor fructiferi, căpșunilor șamd. Societatea înființată anul trecut i-a luat însă locul unei alte firme - Lidval, radiate acum - condusă de același administrator.

Adauga comentariu