O sută de lucruri jenante în Focșani: Casa Sclavone. Monumentul vândut unei persoane fizice, prea scump pentru autorități

Casa Sclavone, pe care fostul proprietar a tot încercat să o vândă autorităților, este din nou obiect de discuții. Refuzată ani la rând, anul trecut casa și-a găsit un cumpărător persoană fizică. Un tânăr de doar 24 de ani, legitimat ca fotbalist la un club din municipiu, a devenit în septembrie 2018 proprietar peste Casa Sclavone, însă la rândul său încearcă să îmbie autoritățile cu o ofertă. Dacă în 2018 proprietarul - stabilit în Canada - schimbase prețul de vânzare de la 100.000 până la 80.000 de euro, oferta de anul acesta a crescut considerabil. Noul proprietar anunță atât Primăria Focșani cât și Consiliul Județean că imobilul se vinde cu 180.000 de euro.

Luna trecută, primăria a refuzat „oferta”, iar săptămâna aceasta CJ discută în aceiași termeni: neexercitarea dreptului de preemțiune. Imobilul are doar parter și este format din două corpuri de clădire: C1 în suprafață de 210 mp și C2 (magazie) de 45 mp. Terenul are 1.170 mp, din care 1.051 mp curți-construcții și 119 arabil. Casa nu pare cine știe ce, posibil ca valoarea adevărată să o constituie doar terenul generos, aproape de centrul orașului. Cum arată interiorul se poate observa din planșele atașate proiectului CJ privind preemțiunea:

Geneza casei începe în 1860, când a fost construită de o familie de italieni, proprietari pe întinse suprafețe de teren în județ. Casa a fost ridicată pe o temelie din piatră, planul întregii construcţii având formă dreptunghiulară, cu faţada principală orientată către sud-vest. Ani de-a rândul a servit drept locuinţă, însă după naționalizare pe aici s-au perindat școlari și preșcolari.

Ceea ce se știe cu siguranță este că și după cutremurul din noiembrie 1940 aici a fost mutată pentru o vreme Școala nr. 4 de Fete. Cutremurul de 7,4 grade pe scara Richter, produs la ora 3:39 dimineața, afectase multe clădiri din Focșani, astfel încât la acel moment mai multe unități școlare - și nu numai - aveau să își desfășoare temporar activitatea în alte locații, mai sigure.

Ulterior, Casa Sclavone își păstrează destinație de unitate de învățământ. Mulți ani, aici a avut sediul Grădinița nr 5. Însă încă din anul 2005 se știa că moștenitorii au revendicat-o, o soluție definitivă fiind dată în 2010. Mulți ani proprietarul, după cum am arătat, a încercat să o încredințeze contra cost autorităților. Se pare că nici acum, după ce un alt proprietar - focșănean get-beget, a luat casa, imobilul nu are o altă soartă: scos la vânzare, fără cumpărător.

Adauga comentariu