O sută de lucruri jenante în Focșani: Casa Pușcă. Monumentul istoric prea mărunt pentru avea un an „de naștere”

Despre monumentele istorice din oraș nu găsim foarte multe informații. Sunt menționate nominal, uneori găsești o adresă și o poză - dar în niciun caz pe site-uri oficiale - iar apoi peste ele se poate așterne uitarea. Unele case vechi nici măcar nu au fost considerate suficient de valoroase pentru a fi incluse în simpla listă, în timp ce altele își poartă totuși cu mândrie pe fațadă simbolul de monument istoric. Și cam la atât se reduce totul.

Este și cazul monumentului istoric Casa Pușcă. Știm că se află pe strada Maior Șonțu, la numărul 25. Nu este menționat anul în care a fost construită, dar se bănuiește că ar data de la începutul secolului XX. Numele Pușcă era cunoscut în vremurile de demult: acesta a fost un renumit și respectat doctor. Însă este o problemă. Casa în care acesta a trăit era situată peste drum de vechiul Tribunal, în stânga Monumentului Independenţei și a fost demolată în 1978.

Posibil să fie totuși a familiei, greu de spus din informațiile oficiale. Clădirea a aparținut pe rând Comisariatului Vrancea și Trustului IAS, mai apoi fiind preluată de Europa SA Focsani. Căutând date care se confirmă, am aflat că într-adevăr de-a lungul timpului aici au avut sediile mai multe firme.

Sursa Foto: Focșani.vechi

Între 2008 și 2011 pe strada Maior Șonțu apare ca având sediul SC Pantazicons. Firma se ocupa cu lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, însă a fost dizolvată în 2011 ca urmare a nedepunerii situațiilor financiare la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Vrancea. În paralel, aici avea sediul social și Agroind Focșani. Acest aspect a fost modificat în urma adunării generale a acționarilor din noiembrie 2010, iar societatea și-a mutat sediul social în Doaga.

În prezent, casa se conservă cât de cât bine. Se vede că cineva trece periodic pe aici, după aspectul micii porțiuni de pământ din fața casei. Imobilul în sine ar avea nevoie totuși de ceva reparații, însă se știe cât de greu se poate interveni pentru a renova un monument istoric. Nici pentru o simplă stradă nu se poate interveni...

Adauga comentariu