O sută de lucruri jenante în Focșani: Casa monument refuzată de toate autoritățile. Nu sunt bani la buget!

Pe strada Cernei, la numărul 35, se afla un alt monument istoric refuzate de autorități. Construită la început de secol XX, casa încă se ține bine, chiar dacă se poate vedea cu ochiul liber că timpul a trecut peste ea. În 2017 și 2018 proprietarii s-au adresat autorităților cu ofertă de vânzare dar instituțiile nu au avut bani prevăzuți în buget pentru așa ceva. În urmă cu un an a fost ultima dată s-a discutat posibilitatea ca autoritățile locale și județene să cumpere casa, prețul cerut fiind de 150.000 de euro, pentru o suprafață de teren de 1.645 metri pătrați din care 640 metri pătrați de curți-construcții, 600 metri pătrați de vie și 450 metri pătrați de livadă. Casa are două corpuri: în total cinci camere, bucătărie, trei holuri, cămară și baie. Mai mult, unul dintre corpuri are și terasă, precum și un beci.

Ulterior, din câte zic vecinii, casa a fost totuși cumpărată de o persoană fizică, însă starea acesteia a rămas aceeași și în prezent.

(Sursa Foto: Wikimedia Commons - Adrian Neață)

Casa a fost retrocedată după anul 1990, iar ulterior moștenitorii s-au judecat în instanță pentru a stabili cine și cât are din imobil, procesul încheindu-se în 2003. Una dintre moștenitoare, Adriana Cios, a vândut partea sa chiar în acel an, cu 270.000.000 lei, către fratele ei Tiberiu și soția acestuia. 180 de milioane de lei din această sumă au fost luați prin credit bancar, după cum rezultă din actele care au stat în spatele unui proiect al CJ Vrancea privind neexercitarea dreptului de preemțiune. Tot din acest proiect sunt și fotografiile de mai jos, cu interiorul casei monument:

În 2008, casa a ajuns din nou la partaj: soția domnului Cios murise, astfel că a fost nevoie să fie dezbătută masa succesorală. Printre bunurile împărțite între Tiberiu Cios și fiica acestuia a fost și Casa din Cernei 35. Câțiva ani mai târziu, în 2015, casa a fost inclusă în lista monumentelor istorice. În 2016 s-a încercat o vânzare, însă cumpărătorul nu a achitat nicio tranșă de bani, astfel încât afacerea a picat. Respectivul se învoise pentru suma de 140.000 de euro (628.866 lei la cursul de schimb valutar de la acea dată), care urma a fi achitată în 18 rate lunare.

Ar mai fi de menționat că proprietarul a fost cercetat la parchet ca urmare a unei sesizări de la Direcția pentru Cultură, pentru „executare fără autorizaţie de construire sau desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acestora”. În 2016, procurorii au dispus renunțarea la urmărirea penală, ordonanță confirmată și în instanță.

Adauga comentariu