O sută de lucruri jenante în Focșani: Casa fără nume. Autoritățile nu și-au permis să o cumpere, proprietarii au lăsat-o în paragină

Ne întoarcem pe Strada Nicolae Titulescu, acolo unde am dat peste un alt imobil cândva extraordinar de frumos. Este monument istoric, spre deosebire de imobilul de la numărul 2. Însă are aceeași soartă ca majoritatea monumentelor istorice cu care „ne mândrim”, fie că aparțin administrațiilor publice/ județene, fie că au fost retrocedate moștenitorilor. Cuibar de persoane fără adăpost o vreme, acum geamurile sunt „securizate” cu placaj. Nimeni nu intră, nimeni nu iese.

În 2017, SC FARM IMPEX SRL, deținută printre alții de Dănuț Vicol, a invitat autoritățile să cumpere Casa. Nu au fost bani nici la Direcția pentru Cultură, nici la Primăria Focșani.

Posibil ca imobilul să fi fost chiar domiciliul unei persoane fizice la un moment dat, în condițiile în care în anul 2008 ANAF anunța că au fost emise acte administrative fiscale pentru un anume I. T., de pe Str. Nicolae Titulescu nr. 6. Până să ajungă în „grija” moștenitorilor, Casa fără nume de la numărul 6 era locul unde își desfășuraseră activitatea câțiva medici de familie. Mărturie stau imaginile de pe Google maps din 2012, unde se poate vedea plăcuța rămasă de cine știe când.

Și se mai observă ceva: și atunci casa era la fel de neîngrijită, abandonată și ruinată. În 2016, proprietarul Casei de la nr 6 a primit chiar un avertisment de la Direcția pentru Cultură pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind protejarea, conservarea şi restaurarea monumentului istoric, dispunându-se igienizarea şi realizarea expertizei tehnice în termen de 60 de zile. Un an mai târziu, aflăm că odată cu avertismentul aplicat proprietarilor, s-a dispus ca în termen de 60 de zile să fie întocmită expertiza tehnică, prealabilă documentaţiei pentru consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a  monumentului istoric.

Cineva a numit-o „Casă de pisici” și a scris asta pe un placaj. Și, dacă s-a pus în valoare sau nu se vede cu ochiul liber:

Adauga comentariu