O sută de lucruri jenante în Focșani: Casa Damian. În loc de o mândrie a orașului, avem o ruină. Cumpără cineva o casă monument istoric?

Bulevardul Gării din Focșani. Acolo unde la tot pasul găsim clădiri cândva frumoase, palidă mărturie a trecutului prosper din municipiu. Acum, casele familiilor de vază din Focșaniul de altădată zac în uitare. Sunt monumente istorice, dar fără folos: nimeni nu s-a preocupat vreodată de reabilitări. Nu sunt bani și probabil nici interes. În Casa Damian spre exemplu, ani buni a funcționat Centrul Cultural Vrancea. O instituție de cultură, găzduită într-o ruină. Nu de puține ori Consiliul Județean Vrancea a promis că se va ocupa de refacerea monumentului istoric. Acum, Centrul Cultural s-a mutat în casă nouă, iar vorbele au rămas doar praf în ochi.

Proprietarul de drept al imobilului a scos casa la vânzare, dat fiind că autoritățile nu au bani nici măcar pentru a cumpăra imobilul. Mai multe corpuri de clădire, teren generos într-o zonă intens circulată. Clădirea este însă așa cum sunt marea majoritate a monumentelor istorice din Focșani: cu geamuri sparte, tencuială căzută, trepte distruse și gunoaiele care sufocă tot. Este cineva interesat să cumpere o casă monument istoric? 

Adauga comentariu