O sută de lucruri jenante în Focșani: Casa Apostoleanu, monument istoric. Casa unde s-a semnat Armistițiul în 1917 a fost donată de doi ani CJ Vrancea. „Aș dori ca această casă să devină un muzeu, cu o mică placă”, spunea atunci moștenitoarea

Nu s-ar spune când treci pe lângă gardul „cu ghimpi” că imobilul din curtea Spitalului Județean este monument istoric și una dintre cele mai reprezentative clădiri din tot orașul. Construcția Casei Apostoleanu, pentru că despre ea este vorba, a început în anul 1871, iar ani de-a rândul imobilul a fost gazda unor persoane importante din țară - ca Duiliu Zamfirescu sau Ioan Mincu, până la membrii familiei regale ai acelor ani: regele Carol I, viitoarea regină Maria și Regele Ferdinand. Nu era lucru de mirare, în condițiile în care Gheorghe Apostoleanu era un cunoscut jurist şi om politic, preşedinte al Curţilor de Apel din Iaşi şi Focşani, deputat şi senator în mai multe legislaturi.

Sursa Foto: Focșani vechi, Colecția Petru Mincu

Pe lângă aceasta, Casa Apostoleanu este locul cheie unde în 1917 a fost semnat Armistițiul dintre delegații Armatei Romane și reprezentanții Armatelor Centrale. Declinul începe după 1945, când în Casa Apostoleanu și-au instalat cartierul general trupele sovietice. În anii 60, casa a devenit parte din spital, cu secții de chirurgie și stomatologie.

Casa a fost revendicată după apariția legilor proprietății, iar autoritățile au fost obligate de instanță să o retrocedeze moştenitorilor familiei Apostoleanu. Ulterior, imobilul a fost donat, în anul 2017, către Consiliul Judeţean Vrancea. Prezentă la ședința de CJ, moștenitoarea familiei Apostoleanu a explicat că nu are urmași, de aceea ar dori ca măcar focșănenii să își amintească de strămoșii soțului: „Dăruiesc această parte de casă Focșaniului și județului Vrancea, unde străbunii soțului meu au muncit pentru bunăstarea populației. Aș dori ca această casă să devină un muzeu, cu o mică placă, „Casa Apostoleanu”, în amintirea celor care au fost. Aș dori să faceți cât se poate de repede, ca să ajung să văd și eu această casă cum a fost înainte. Această rugăminte e ca să vă grăbiți un pic, că nu mai sunt la prima tinerețe”, spunea Cecilia Tatiana Apostoleanu în vara anului 2017.

Anul trecut, Consiliul Județean Vrancea a aprobat cumpărarea dreptului de proprietate al Tatianei Cecilia Apostoleanu pentru o suprafață de teren de 4.000 mp, deținut în co-proprietate cu instituția și pe care se află monumentul istoric. De atunci, nimic. De casa Apostoleanu nu te mai poți apropia, fiind îngrădită cu un gard înalt de sârmă. Cu toate acestea, se vede chiar de la distanță starea în care se află „monumentul istoric”.

Adauga comentariu