O sută de lucruri jenante în Focșani: Bustul lui Nicolae Filipescu, locul unui graffiti nereușit

În parcul de lângă fosta Casă a căsătoriilor „odihnește” un bust - monument istoric - realizat în memoria unui demnitar care în realitate nici nu a avut legătură cu județul nostru. Nicolae Filipescu a fost într-adevăr o personalitate a epocii sale și, teoretic, bustul acestuia a fost ridicat înainte de anii 30 la cererea locuitorilor. În realitate, cel mai probabil ideea a ținut de autoritățile locale care au amplasat inițial acest bust chiar în fața teatrului, în ciuda dorinței filantropului Maior Gheorghe Pastia de a nu exista nicio statuie în zonă (acum avem trei). Bustul lui Nicolae Filipescu a fost mutat din faţa Teatrului Pastia în actuala locație în 2004.

Nicolae Filipescu s-a născut la București în anul 1861, unde și-a făcut și studiile primare. Apoi a făcut liceul la Geneva şi Facultatea de Drept la Paris. În 1885 a fost ales deputat în circumscripţia Brăila, iar din februarie 1893 a fost primar al Bucureştiului, până în 1895, când a ajuns primar al Brăilei. Între 7 iulie 1900 şi 14 februarie 1901 a fost pentru prima dată ministru al Domeniilor şi Agriculturii în guvernul P. P. Carp, apoi a fost numit ministru de Război între 29 decembrie 1910 - 28 martie 1912 şi de Domenii între 14 octombrie 1912 - 5 aprilie 1913. Ulterior, a fost unul dintre politicienii (era președinte al Partidului Conservator) care a susţinut intrarea României în Primul Război Mondial alături de Antanta, pentru eliberarea Transilvaniei.

Însă Filipescu nu a fost cunoscut doar ca politician, ci și ca publicist. Moare la 57 de ani - după cum rezultă din datele de pe monumentul istoric din Focșani, iar zece ani mai târziu în urbea noastră îi este dezvelit bustul. Puțini știu însă că acest bust, opera sculptorului Oscar Spathe, are o copie fidelă, la București. Cel de-al doilea bust se află expus la Cercul Militar București. Se spune că ar exista și o a treia operă semnată de același sculptor, un monument amplasat inițial la Bazargic, Bulgaria (acum Dobrici).

Sursa Foto: monumentul.blogspot

După cum se poate vedea, busturile se aseamănă. Numai că cel aflat în orașul nostru le dă idei unora care se cred talentați. Așa se face că, de-a lungul timpului, pe soclul bustului de bronz au fost pictate diferite inscripții și cuvinte. Se poate vedea că partea din față a fost curățată. Însă în continuare rămâne „opera” scrisă cu spray verde: „Nasu Magnum”.

Adauga comentariu