O sută de lucruri jenante în Focșani: 22 de ani pentru construcția unei școli. Sediul ISJ, inaugurat în 2006, a rămas să sprijine un munte de cărămizi

Nu mai știm ce se va inaugura pe strada Dornei, buză în buză cu sediul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea. Cert este că planul pentru prima cărămidă datează din 1997, iar lucrările au fost sistate de mai multe ori până acum. Viziunea a fost ca sediul Inspectoratului să fie vecin apropiat cu o nou nouță școală. Planul pe hârtie ar fi „Extindere cu 12 săli de clasă Școala nr 3”, însă din ultimele discuții reiese că, după ce clădirea va fi gata, aici se vor muta elevii de la Liceul de Arte. Momentan însă, clădirea este doar spațiu de depozitare cu geamuri sparte și pereți goi.

Teoretic, există promisiunea ca unitatea să fie gata în decembrie 2019. Anul trecut Primăria Focșani a semnat un contract de finanțare de 700.000 lei pentru continuarea investiției, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală. Numai că acești bani sunt o nimica toată față de necesar: valoarea totală a investiției este de 7.036.511,03 lei, iar din aceasta a fost alocată și decontată suma de 3.193.593,63 lei. Aceasta înseamnă că diferența de peste 3 milioane de lei va fi alocată din bugetul local.

Lucrările la extinderea celor două unități au început au început în anul 1997, cu bani de la Ministerul Învățământului, prin IȘJ. După 9 ani doar sediul IȘJ a fost finalizat și inaugurat, în vreme ce lucrările la corpul de școală au fost sistate în 1998. În 2005 investiția a trecut de la bugetul de stat la bugetul local, atunci când unitățile de învățământ au trecut în patrimoniul consiliului local. Un an mai târziu a mai fost alocat un milion de lei pentru continuarea lucrărilor, adică s-au făcut noi expertize și s-a prelungit autorizația de construire. În 2007 investiția a fost predată școlii, iar doi ani mai târziu Guvernul a mai găsit 150.000 de lei pentru continuarea lucrărilor. De atunci și până astăzi, cam așa stă situația:

(Google, 2012)

 

Adauga comentariu