O sută de locuri jenante în Focșani: fostul Tribunal Vrancea. Construit între 1909-1912, imobilul zace acum în ruină

Locul unde cândva se împărțea dreptate în Vrancea, un adevărat Palat al Justiției și un simbol al Focșaniului este acum o mare rușine pentru autorități. Situat în buricul târgului, pe un bulevard intens circulat, fostul Tribunal Vrancea arată jalnic. În prezent, clădirea aparține Consiliului Județean Vrancea și este goală, după ce magistrații au solicitat în repetate rânduri să le fie dat un alt imobil în care să își desfășoare activitatea. Motivul era simplu: clădirea este o bombă cu ceas, fiind încadrată în clasa I de risc seismic. În 2012, magistrații s-au mutat în sediul actual de pe Strada Republicii, iar monumentul istoric de pe strada Cuza-Vodă și-a închis porțile. Porți care au rămas închise până în zilele noastre:

Deși construită în doar 3 ani, între 1909 - 1912, de 7 ani autoritățile nu au mișcat nicio cărămidă pentru refacerea clădirii. Între timp, zidul se descompune vizibil, geamurile au fost sparte, iar gunoaiele se tot strâng pe lângă clădire.

Vechiul Palat de Justiție este ridicat pe un loc care în 1909 era cunoscut drept „chetrele de moară”. Pe 2 aprilie 1912, clădirea a fost inaugurată oficial. Avea 38 de încăperi, structurate la subsol, parter și etaj. Cu doi ani înainte, la Uzinele Malaxa, ceasornicarul Alex. M. Nicolal Jovitz construia și ceasul, montat tot în 1912 pe clădire, bijuterie arhitecturală care mult timp a fost un reper pentru focșăneni.  

De doi ani, CJ Vrancea ne anunță cu cifre că acest imobil va fi restaurat și pus în valoare. Spunem cu cifre, pentru că încă de la preluare au existat promisiuni. În 2017, UATJ Vrancea a încheiat un contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice și Fondurilor Europene, urmând ca prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 fostul Palat de Justiție să fie reabilitat. Costul total al proiectului ar fi de 21.401.705,70 lei, iar clădirea ar urma să găzduiască un Muzeu al Vinului, care va fi inaugurat - conform proiectului - în vara anului 2022.

Adauga comentariu