O sută de locuri jenante în Focșani. Astăzi, terenul de lângă pasarela Odobești

Probabil că cine trece zilnic pe Pasarela Odobești s-a obișnuit cu peisajul aflat la ieșirea din Focșani. Pe partea dreaptă, cum părăsești orașul, se află o porțiune largă de teren care în alte condiții chiar ar fi frumoasă de privit dacă nu ar exista mormanele de gunoaie ce fac de strajă triumfător în ochii trecătorilor. Situația nu este nouă, ci durează de atâta timp încât retina, obișnuită într-atât cu priveliștea, aproape că nici nu mai înregistrează deșeurile aruncate peste tot.


Inițial, suprafața a fost împărțită între primăriile Focșani și Odobești și, de-a lungul anilor, a devenit, pe bucăți, proprietate privată, lucru ce a îngreunat posibilitatea celor două administrații locale de a curăța zona în mod corespunzător. Cu toate acestea, într-o acțiune plină de hei-rup, autoritățile au încercat să schimbe peisajul și acum vreo doi ani au curățat locul. Pentru că unul dintre aspectele neiubite de unii este mediul înconjurător, mormanele de gunoaie s-au întors cuminți la locul lor.


Am încercat să aflăm ce se poate face pentru a curăța lucul de intrare – ieșire din cele două localități megieșe, Focșani și Odobești. Și cine ne poate da lămurir mai bine decât garda de Mediu Vrancea? Tocmai de aceea am luat contact cu șeful instituției, Aurel Cristian. Am aflat că în zonă au fost efectuate controale mixte și că proprietarii terenurilor – depozite de gunoi au fost înștiințați că au responsabilitatea de a-și veghea proprietățile.


„Potrivit Legii Mediului, proprietarii terenurilor respective au obligația de a le salubriza și împrejmui. Nu există o justificare cum că nu se știe, n-a fost acolo și cineva a aruncat toate gunoaiele acelea. Este strict problema proprietarilor, să facă ceeea ce trebuie acolo”, ne-a spus șeful Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian.


După cum am spus, întreaga suprafață ține de Odobești și Focșani, doar că suprafața îmbâcsită cu deșeuri intră în atribuția primei, în sensul că proprietarii își plătesc taxele la Odobești. Edilul Daniel Nicolaș ne-a explicat că măsurile împotriva proprietarilor nepăsători vor fi reluate, odată cu intrarea în funcțiune a Poliției Locale Odobești, pe 1 mai. Așadar, ei vor fi din nou atenționați și amendați pentru neglijență.  În cele din urmă, cu respectarea procedurilor legale, primăria din Odobești va curăța din nou locul, cu singura diferență că acum vor plăti proprietarii. În caz contrar ei vor fi executați silit.


„Ei sunt obligați să-și curețe și să-și îngrădească terenurile. În condițiile în care nu vor face acest lucru nici după ce vor fi sancționați conform legii, prin hotărâre judecătorească, vom intra pe terenuri și le vom igieniza, după care îi vom pune să plătească. Dacă nu o fac, vor fi executați silit pentru recuperarea sumelor cheltuite pe aceste lucrări”, ne-a declarat primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș.

Până una alta, nimănui nu pare să-i prea pese de autoritățile celor două orașe. Asta nu poate însemna decât un singur lucru: că nu se teme nimeni să arunce deșeurile acolo, în condiția în care autoritățile sunt chioare! La Focșani, poliția locală visează dulce-amar o mărire de leafă iar instituția omologă din Odobești încă se află în burta mamei, urmând să se nască prin cezariană forte pe 1 mai, de Ziua Muncii!

Adauga comentariu