O sută de locuri jenante în Focșani. Astăzi, Parcul „Nicolae Bălcescu”

Așa cum Piața Unirii reprezintă emblema orașului Focșani, Parcul „Nicolae Bălcescu”, al doilea loc de relaxare (după fosta Grădină Publică) cu o rezonanță aparte în memoria afectivă a multora dintre concetățenii noștri, este oaza de liniște preferată de foarte mulți focșăneni.


Situat pe Blevardul Gării, Parcul „Nicolae Bălcescu” a fost construit după anul 1950 pe terenul unui mare moșier armean, Ferhat. Investiția s-a ridicat atunci la 109.000 de lei, bani proveniți din bugetul orașului. De asemenea, poate că unii își mai amintesc că bustul lui Nicolae Bălcescu a fost așezat în parc în 1961, operă a sculptorului Octav Iliescu. Acum, istoricul ne privește de sus, gânditor și fără nas...


Pe parcursul trecerii vremii și vremurilor, acest loc de promenadă, la modă în alte timpuri, a început să se deterioreze, căpătând un aspect neîngrijit. În ciuda promisiunilor  și intențiilor electorale ale celor care au condus urbea după 1989, frumosul parc abia mai seamănă cu ceea ce a fost. Dacă n-ați mai trecut demult pe acolo, o puteți face, însă există marea posibilitate de a râmâne dezamăgiți.


Aleile se prezintă neîngrijite, pline de petice de asfalt și de gropi. Practic, se poate vedea cu ochiul liber că parcul nu a mai fost asfaltat complet chiar de pe vremea lui Ceaușescu, poate chiar din 1951, atunci când a fost terminat. Și câți edili nu s-au perindat de atunci...


Pe lângă aleile făcute praf, orice vizitator poate remarca gardurile împrejmuitoare, asemeni celor ale unui lagăr de concentrare, pictate cu graffiti și băncile scorojite, unele vandalizate, altele dintr-o epocă demult apusă.


Nu lipsesc gunoaiele, însă cel mai deplorabil aspect al parcului sunt ruinele fostei grădini de vară. Cuvintele nu pot spune aproape nimic în comparație imaginile. Acolo unde înainte de 1989 se dădeau spectacole și rulau filme, acum nu mai există decât pereți abandonați.


Știm că există proiecte și mai știm că sunt amânate în fiecare an. În 2009 s-a efectuat un studiu de fezabilitate (asta ne mănâncă timpul și banii!!!) prin care parcul ar fi trebuit reabilitat potrivit Strategiei de Dezvoltare 2007 – 2013. Evident că nu s-a făcut nimic. În 2017 s-a dat verde unei reactualizări a documentației însă...rezultatul se vede cu ochiul liber.


Întrebarea noastră legitimă ar fi: băi, fraților, oare chiar nu se poate face nimic în orașul ăsta?

 

Adauga comentariu