O sută de locuri jenante în Focșani. Astăzi, Monumentul Regimentului 11 Artilerie

Pe 18 aprilie, oficialitățile din Focșani se murau într-o ploaie rece, de primăvară, pentru a inaugura relocarea monumentului ridicat în cinstea eroilor Regimentului 11 Artilerie. Realizat de sculptorul N. Colios în anul 1937, monumentul elogiază tăcut jertfele soldaților români căzuți în luptele din cel de al doilea război balcanic (1913) și Primul Război Mondial.


Ridicat în incinta unității militare, prin anii 1960 monumentul ajunge în curtea MOPAF. Acolo a fost lăsat „să putrezească” o lungă perioadă de timp, suficientă pentru a fi uitat de toată lumea. Iată că, printr-un gest nobil, primarul Cristi Misăilă reușește să reolocheze construcția în curtea Mausoleului Eroilor din Cartierul Sud, acesta benefiiciindc totodată de anumite lucrări de restaurare.


Dar, vai! Să nu uităm nicicând că trăim în România și că lucrurile nu pot ieși niciodată perfect din prima încercare. Așa cum apare acum, monumentul pare un pietroi șlefuit în grabă și dat cu var. Probabil dezansamblat pentru a putea fi transportat, a fost peticit în grabă și ridicat pe un soi de soclu meschin, abia răsărit din iarbă.

Peste toate astea, aleea care duce la monument pare sărăcăcioasă și se termină cu câteva lopeți de bitum, bine bătătorite, de parcă lucrătorii de la DDSP ar fi astupat în grabă vreo gaură în asfalt. În ansamblu, chiar dacă nu mai este înconjurat de buruieni, monumentul ostașilor din Regimentul 11 Artilerie dă impresia de neterminat, de lucru făcut în grabă și în bătaie de joc.

Adauga comentariu