O sută de locuri jenante în Focșani. Astăzi, Grădina Publică a orașului

Nu puteam trece sub nici o formă de Grădina Publică a târgușorului nostru, inaugurată în 1873 de primarele de atunci, Costache Ardeleanu. De-a lungul vremii (și vremurilor), minunatul loc a fost unul dintre reperele orașului, așa cum este astăzi Piața Unirii. Amenajată în fel și chip de-a lungul trecerii anilor, Grădina Publică și-a atins apogeul, ca să spunem așa, în perioada interbelică, după care s-a transformat treptat în ceea ce vedem astăzi.


Dar... ce vedem astăzi? Spațiul verde a dispărut aproape cu totul, așa încât cu greu am mai putea denumi această locație „grădină publică” ori parc. În locul vegetației „luxuriante”, care apare în absolut toate fotografiile de epocă, astăzi nu ne-au mai rămas multe lucruri de admirat.


Dacă înainte de 1989 Grădina Publică din Focșani mai arăta, cât de cât, a loc de relaxare, proiectul de reabilitare a centrului orașului i-a pus capăt definitiv acestei... „ambiții”. S-au tăiat copacii, în locul lor „crescând” și lăbărțându-se construcțiile pătrățoase pe care le putem vedea astăzi. Știm că, inițial, „proiectanții” s-au gîndit să facă niște spații destinate meșterilor populari ori centre comerciale unde „se creează” locuri de muncă. Doar la noi se putea gândi în acești termeni.


Așa zișii reprezentanți ai cetățenilor urbei, oameni fără imaginație și o minimă cultură a frumosului, oameni cu suflete pipernicite, au hotărât în „interesul” nostru să sluțească ceea ce rămăsese unul dintre ultimele simboluri ale acestui târg. Parcă-l auzim și acum pe Bogdan Matișan, retras șoricește din politică pe ușa din dos, cum lăuda mizeria, că altfel nu-i putem spune, inaugurată în 2011 și căreia politrucii momentului insistau să-i spună în continuare grădină publică.


Momentan... nu-i nimic de făcut. Primăria are în vedere refacerea aleilor, însă acest lucru este departe de a fi o măsură reparatorie. Răul a fost făcut și se pare că distrugerea Grădinii Publice a orașului este ireversibilă. Cel puțin în condițiile de astăzi!

 

Sursa foto: Focsani Vechi

 

Adauga comentariu