O sută de locuri jenante în Focșani. Astăzi, blocul „NATO”

În curând, unul dintre „simbolurile” municipiului Focșani, blocul aflat pe strada Aleea Căminului la numărul 12, cunoscut cetățenilor urbei ca blocul „NATO”, își va câștiga dreptul de a intra în istorie. Și dacă nu va intra într-unul din manualele alternative de istorie, clădirea va rămâne, cu siguranță, înțepenită în memoria colectivă a focșănenilor.


De blocul „NATO” sunt legate numeroase legende urbane, unele mai adevărate decât altele. În momentul acesta, ca un soi de iceberg în mijlocul deșertului, edificiul sfidează încă timpul holbându-se amarnic prin zecile de ferestre sparte, ca ochii unui monstru.


În urmă au rămas grămezi de resturi, rămășițe – dovezi ale unei „civilizații dispărute”. Haine, încălțăminte, jucării, lenjerie intimă, sticle și, în general, cam tot ce vă puteți imagina că ar rămâne în urma unei eventuale migrații intempestive.


„G2 avem documentația gata, suntem în faza în care trebuie să declanșăm procedura de achiziție pentru demolare. Avem autorizația de demolare, dar am bătut pasul pe loc dintr-un singur motiv: am avut acolo două familii care au fost proprietare a unor camere din acel bloc. Și a trebuit să parcurgem etapele de expropriere a acelor locuințe. Zilele acestea, urmează ca un moștenitor al unui proprietar să vină să perfecteze actele. Sper eu ca în luna iunie să dăm prima lovitură în blocul respectiv și să îl demolăm.


Ultima familie a fost mutată săptămâna trecută, o familie bună platnică. În acest moment, din punctul nostru de vedere nu mai avem niciun locuitor în acel bloc. Mai există din informațiile noastre anumiți cetățeni ai străzii care își fac veacul pe acolo.


În locul blocului - avem deja un proiect pe care îl vom depune în cel mai scurt timp pentru finanțare pe fonduri europene - vom face un centru multifuncțional unde vom dori să desfășurăm mai multe activități pentru copii, pentru tineri, pentru adulți. De integrare în societate pentru cei care necesită asemenea aspecte”, spunea primarul la sfârșitul lunii martie.


În ciuda celor declarate de edil, cineva se încăpățânează să locuiască acolo. Este vorba despre o femeie de aproape 60 de ani. Până primește o repartiție dela primărie, ea reușește, cumva, să trăiască într-o clădire abandonată, fără ferestre, lumină și apă. Ne-a spus că în fiecare seară se baricadează înăuntru, riscând să fie atacată de necunoscuți.


Așadar, edificiul va pieri din lumea fizică, însă amintirea sa va continua să ne bântuie pentru tot restul vieții...

Adauga comentariu