O scurtă analiză: ISU Vrancea spune că nu a dat chix la nici o intervenție! Mai puțin de 10% dintre clădirile de patrimoniu din Vrancea au autorizații de securitate la incendiu!

Se cunoaște faptul că, nu de puține ori, în cazul izbucnirii unor incendii misiunea pompierilor devine dificilă din cauza străzilor înguste sau a aglomerărilor de mașini aflate în zona de intervenție. Din acest motiv, în materialul de mai jos, am încercat să elucidăm două aspecte: care sunt metodele prin care specialiștii ISU intervin într-o zonă în care nu se poate ajunge cu autovehiculele din dotare și cât de pregătiți sunt pompierii să intre pe străzile înguste din centrul orașelor din Vrancea. O altă problemă care ne-a suscitat curiozitatea este legată de dotarea clădirilor istorice cu măsuri anti-incendiu. Așadar, materialul nostru se bazează pe răspunsul primit de la ISU Vrancea în urma unei cereri adresate instituției.


Oficial, ISU Vrancea nu a dat „rateuri” la incendii!


Pregătirea specialiștilor ISU, respectiv a personalului operativ, este realizată atât prin ședințe teoretice și practice cît și prin antrenamente, inclusiv recunoașteri în teren și exerciții specifice. Toate acestea au ca scop pregătirea subunităților de intervenție pentru misiuni de stingere a incendiilor, acordare de prim ajutor calificat și descarcerare, căutarea și salvarea de vieți omenești în medii ostile (dărâmături, subsoluri, tuneluri, puțuri și grote, înălțimi, mediu acvatic etc.), cercetare – evaluare – decontaminare CBRN (chimică, biologică, radiologică, nucleară), salvare de la înălțimi și asanare pirotehnică.


În ceea ce privește intervenția în zonele care fac imposibilă prezența autospecialelor, ISU Vrancea ne precizează trei aspecte: unu – autovehiculele speciale sunt amplasate la distanțe de siguranță față de locul producerii incendiului iar de aici sunt realizate dispozitive pentru localizarea și stingerea focului prin întinderea furtunelor care pot atinge lungimi de sute de metri; doi – în cazuri excepționale, când este imposibilă realizarea dispozitivelor amintite mai sus, pompierii acționează cu stingătoare și alte mijloace de primă intervenție; trei – până acum, ISU Vrancea nu a înregistrat intervenții ratate la incendii, însă s-a confruntat cu dificultăți în zonele cu parcări aglomerate.


 

Clădirile istorice și bisericile de patrimoniu din Vrancea – „varză” la capitolul autorizații de securitate la incendiu!


Trecând la subiectul următor, respectiv cât de pregătite sunt clădirile istorice și bisericile de patrimoniu din județ pentru măsuri anti-incendiu, am aflat lucruri „tulburătoare”! Răspunsul ISU este cum nu se poate mai edificator: dintre cele 160 de așezăminte, câte sunt la nivelul Vrancei, 93 sunt obiective de patrimoniu și 67 sunt obiective de cult aparținând patrimoniului cultural. Ei bine, dintre toate acestea, doar 10 (zece) dețin autorizație de securitate la incendiu!


Ce ne spune ISU: „facem precizarea că, în conformitate cu legislația în vigoare, în cazul monumentelor istorice soluția tehnică de realizare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor și/sau protecție civilă se stabilește de comun acord cu forurile de specialitate”, adică Ministerul Culturii. Mai mult, în cazul monumentelor istorice sau de arhitectură legea prevede că aplicarea normativelor privind echiparea cu instalații de detectare și semnalizare a incendiului au caracter de recomandare!

Vă promitem că vom reveni și cu alte amănunte legate de aspecte ce țin de activitatea ISU Vrancea în județul nostru.

 

Sursa Foto: ISU Vrancea

 

Adauga comentariu