O înmormântare specială pentru un focșănean deosebit - maiorul Gh.Pastia

La 90 de ani de la moartea marelui donator maior Gh. Pastia, s-a ivit prilejul, grație Direcției pentru Cultură Vrancea, ca mormântul acestuia să devina monument istoric, ceea ce este un lucru excelent. Pe lângă acest fapt de maximă importanță, să încercăm să mai aflăm câteva aspecte despre înmormântarea celui mai generos focșănean din toate timpurile, conform  conținutului hârtiilor întocmite de oficialități în anul morții acestuia.


Încă de la începutul lui 1929, o boală necruțătoare a pus stăpânire pe trupul bătrânului maior Gheorghe Pastia. După câteva luni de suferință, marele nostru focșănean a închis ochii pentru totdeauna la vârsta de 82 de ani, pe data de 15 octombrie 1929. Orășenii l-au regretat, unii mai mult, alții mai puțin, dar toată lumea s-a pregătit să-l conducă cu toată cinstea pe ultimul drum și să-i ofere toate onorurile cuvenite unei astfel de personalități.
La Garnizoana Focșani s-a cerut un afet de tun. Au fost chemate celebrități din toată țara, rectorul universitar Nicolae Iorga fiind una dintre ele. Anunțul morții a fost publicat în prestigioasele ziare centrale: Adeverul și Universul. Toate prăvăliile care se aflau pe traseul urmat de cortegiul funerar au fost închise.


Pentru cheltuielile înmormântării, Primăria Focșani a plătit puțin peste 100.000 de lei, după cum urmează: pentru îmbălsamare - 900 de lei, pentru un sicriu nichelat – 8.500 de lei, pentru colaci și colivă -  3.300 de lei, pentru 13 preoți, dintre care 2 gregorieni, 20 de cântăreți bisericești, 16 paracliseri  - peste 6.000 de lei, pentru muzica Regimentului 10 Infanterie - 500 de lei, costul fotografiilor – 9.000 de lei.


De asemenea, au fost angajate 11 trăsuri pentru alai, iar pentru  pânza de ochi din mătase -2.500 de lei. 41 metri cașmir negru și 95 de metri satin negru dublu pentru îndoliat Teatrul, Ateneul și carul mortuar au costat 15.000 de lei. Pentru ceremonia dezgropării și slujirii osemintelor defuncților Gheorghe Botescu, Mihail Botescu și Maria Botescu (rudele donatorului) din mormântul unde a fost înmormântat defunctul Maior Gh. Pastia – 1.000 de lei.


La înhumarea decedatului donator s-au împărțit alimente săracilor ăn valoare de peste 2.000 de lei, constând în telemea, pâine și vin. Acestea și încă multe altele s-au petrecut pe data de 17 octombrie, cu ocazia înhumării Maiorului Gh. Pastia. Mai interesant  îl reprezintă faptul că, în acel an, chiar în sala de sedințe a Consiliului Comunal (local) Focșani, a fost expus tabloul în ulei al donatorului, executat de pictorul Gh.Talaz , după cum se poate observa în fotografia alăturată, cu toate decorațiile așezate pe pieptul generosului nostru filantrop, inclusiv virtutea militară de aur prinsă în pieptul maiorului de însuși MS Regele Carol, pe câmpul de luptă din Bulgaria(1877).


Secretarul Primăriei, I. Romanoaie a semnat de primire alături de membrii consiliului,  A. Rădulescu și Gh. Steriade, în vederea expunerii acestui tablou pentru totdeauna. Azi găsim o reproducere de pe acest tablou în antreul Primăriei municipiului Focsani, alături de alte personalități locale , ceea ce nu este un  lucru tocmai rău, dar parcă alta a fost intenția și recunoștința oficialităților de altădată, anume aceea ca distinsul chip al celui mai binefăcător dintre focșăneni să fie  permanent lângă consilierii care lucrează pentru binele focșănenilor de ieri, de azi și de mâine.

 

Florin Dîrdală - Arhivele Naționale Vrancea

Adauga comentariu