O firmă care nu aparține primarului de Odobești își ridică un hotel din fonduri europene, chiar dacă are datorii de sute de mii de lei. Hotelul este amplasat strategic, dar nu în Odobești

Un mândru hotel de un etaj se va ridica în locul magazinului Penny de pe Strada Mărășești din municipiu, beneficiară fiind una dintre fostele firme conduse cândva cu simț de răspundere de primarul Odobeștiului, Daniel Gheorghe Nicolaș. VMBA CONSTRUCT SRL a obținut o finanțare comunitară prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor, bani cu care va ridica un Hotel P+1E. Inițial, am crezut că firma și implicit cei se ocupă de afaceri mai mult sau mai puțin transparent își dorește un hotel în zona păstorită de Nicolaș, însă stupoare: amplasamentul e mai urban:

Strada Mărășești nu prea are terenuri virane, așa că am fost curioși unde exact va fi ridicat hotelul. Simplu:

Cum ar veni, Penny va dispărea, iar hotelul va fi ridicat mintenaș. Pentru că, din datele din spatele proiectului rezultă că hotelul va fi gata de inaugurare cel târziu pentru Revelionul 2019 - 2020. Fiind vorba de bani europeni, termenele sunt stricte, iar condiția e clară: durata contractului este de maxim 14 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2019. În termeni financiari, valoarea estimată a contractului de execuție lucrări este 983.750 lei, fără TVA. Conform specificațiilor, contractul nu se poate ajusta, însă beneficiarul privat NU are obligația să aleagă oferta cu prețul cel mai scăzut. Mult mai importantă e calitatea: „hotelul va avea regim de înălțime parter și etaj și va avea o suprafață construită de 369.87 mp, respectiv suprafața construită desfășurată de 704,37 mp”. O imagine de ansamblu ne putem face din imaginile atașate:

Hotelul micuț și cochet va avea la parter patru camere cu baie proprie (24 mp), un apartament cu baie proprie (39.95 mp), 2 holuri+ casa scarii 1 (52.80 mp), camera materiale de curățenie (4 mp), camera tehnica (5 mp), camera depozitare bagaje (3.40 mp), recepție (2.74 mp), hol (11.30 mp), spațiu administrativ (12.30 mp), G.S. + vestiare personal (10.90 mp), bucătărie (24.43 mp), bar (3.05 mp), sală de mese (37.10 mp), G.S. clienți (5.30). La etaj vor fi tot 2 holuri (34.88 mp), însă 6 camere cu baie proprie (24 mp) și 2 apartamente cu baie proprie (39.95 mp), plus 2 oficii cameriste (17 mp).

Obiectivele specifice ale proiectului nu sunt axate pe ideea de îmbogățire. Nicidecum. Aflăm că firma urmărește doar „creșterea patrimoniului prin achiziția de active”. Contează mai mult avantajele aduse în exterior: „îmbunătățirea calității mediului înconjurător și creșterea eficienței energetice prin utilizarea surselor regenerabile de energie și sprijinirea comunității locale în sensul ocupării forței de muncă, prin creșterea numărului mediu de salariați cu 5”. Drept e că VMBA CONSTRUCT SRL are nevoie ca de apă de angajați, pe care până acum nu avea cu ce să îi plătească: cu doar un mizilic la profit și cu datorii imense față de cifra de afaceri, în ultimii trei ani doar o singură persoană și-au permis să țină:

Dacă tot vorbim de societatea care a obținut o finanțare frumușică, se pare că oricine poate apela cu încredere la ajutorul UE, indiferent de cifră de afaceri, profit sau alte mizilicuri. Chiar dacă te simț presat din toate părțile de statul paralel și de UE, mai puțin când îți dă bani ție sau apropiaților tăi. Atât de obidit ești, că faci un drum la București la protestul în alb:

La momentul de față, nimic din datele afișate de către VMBA CONSTRUCT SRL nu ar face o legătură cu familia Nicolaș, cu atât mai puțin cu primarul Odobeștiului. Însă societatea are un trecut interesant. În 2007, Daniel Nicolaș și tatăl lui cumpără acțiunile societății, iar în august 2011, cei doi se retrag în favoarea Anetei Nicolaș. Doamna, acum în vârstă de 70 de ani, este nimeni alta decât mama primarului din Odobești, iar în acea vreme societatea avea sediul social la domiciliul lor, din Pictor Grigorescu nr. 2 Odobești. Câțiva ani mai târziu, și Aneta Grigoraș renunță la societate, iar acțiunile îi sunt pasate lui Constantin Dan. Și, dacă tot s-a schimbat acționarul și administratorul unic, societatea s-a mutat pe Strada Libertății nr. 230, într-un spațiu pentru care a încheiat un contract de comodat: 1/16.12.2016, pe durată de 6 ani. În decembrie 2016 s-a extins obiectul de activitate cu mai multe coduri CAEN, printre care și „hoteluri și alte facilități de cazare similare, parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, alte activități recreative și distractive”.  Iar apoi, de-dată, puf: „Proiect [109092]: Creșterea competitivității firmei prin diversificarea activității- construire Hotel P+1E și împrejmuire”.

Adauga comentariu