O carte rară, păstrată la o mănăstire din Vrancea, propusă pentru clasare de Direcția pentru Cultură

Ditrecția pentru Cultură Vrancea propune ministerului de resort clasarea unei cărți aflată într-o mănăstire din județul nostru. Este vorba de „Triodion”, un volum care se află în păstrare la Mănăstirea Cotești, datat din 1746.


Cartea, care ar urma să intre în Patrimoniul Cultural Național la categoria „Fond”, „cuprinde rânduiala serviciului divin dinaintea Paștelui, alături de însemnări scrise de mână de către posesorii cărții. Aceste însemnări privesc aspecte din viața personală a acestora dar și evenimente din timpul războaielor ruso-turce din perioada 1806-1807, cum ar fi mențiunea numelui domnitorului Constantin Ipsilanti aflat cu oastea rusă victorioasă în luptele de a Slobozia-Obilești din județul Vrancea”, se arată într-un comunicat al Direcției pentru Cultură Vrancea.


Volumul a văzut lumina în Tiparnița orașului București, prin grija preotului Stoica Iacovici și are o ilustrație bogată, cu ornamente în cerneală neagră și roșie. Să nu uităm aportul doamnei Mihaela Boldeanu de la Muzeul Vrancei, expert în carte veche, care a întocmit raportul de expertiză al „Triodionului”.
 

 

Adauga comentariu