Numărul donatorilor care vin la Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea a scăzut dramatic! Instituția are nevoie urgentă de refacerea stocului cu echipament de protecție!

De la începutul acestei luni, când România a intrat în alertă din cauza coronavirusului, numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic în Vrancea. Dacă în ianuarie s-au prezentat la Centrul de Tranfuzie Sanguină 481 de donatori iar în februarie numărul lor a crescut la 501, de la începutul lunii martie au venit să doneze aproximativ 250 de persoane.


Chiar și așa, Centrul de Transfuzie Vrancea a reușit să recolteze sânge de la atâtea persoane datorită faptului că asistenții s-au deplasat în teren, la Adjud, unde se află un nou centru de donare, și la Tecuci. În momentul de față, în această din urmă localitate activitatea a fost sistată, astfel încât se așteaptă o inevitabilă criză de sânge.


Pe lângă acest lucru, personalul Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea începe să se confrunte cu lipsa măștilor de protecție, stocul epuizându-se cu rapiditate, întrucât acestea sunt folosite atât de personalul medical dar sunt împărțite și celor care vin să doneze.


În conformitate cu dispozițiile Ministerului Sănătății, la Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea au fost luate toate măsurile de protecție privind împiedicarea răspândirii infecției cu noul coronavirus.


Există un punct de triere unde donatorilor li se ia temperatura și completează un chestionar privind istoricul de călătorie și posibilul contact cu persoane infectate.


„Facem triajul donatorilor jos, la parter. Acolo le luăm temperatura, de altfel astăzi au venit două persoane cu temperatura 38 și i-am trimis la UPU. După triaj completează un chestionar, că nu au venit din zone de risc, nu au fost spitalizați în ultimele trei săptămâni și nu au luat contact cu persoane bolnave, după care cei care pot dona urcă la etaj și intră în triajul obișnuit: tensiune, hemoglobină etc.”, ne-a spus directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea, doctorul Mioara Hanță.

 

Adauga comentariu