Nu avem colectare selectivă ca în lege, dar măcar cineva adună gunoiul din oraș. Vrancea Curată e încă în pauză

Autoritățile locale aveau obligația ca, până ieri, să facă modificări în ceea ce privește modul de colectare a deșeurilor. Spre exemplu, cel târziu azi în toate localitățile ar fi trebuit să apară saci de colectare personalizați, pentru ca deșeurile să poată fi colectate pe patru fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă și deșeuri reziduale/amestecate/menajere. Potrivit Legii 31/2019 privind aprobarea OUG 74/2018, autoritățile locale, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, au printre obligații și implementarea, „începând cu data de 1 ianuarie 2019, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2019, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, instrumentul economic «plătește pentru cât arunci», bazat pe cel puțin unul dintre următoarele elemente: volum; frecvență de colectare; greutate; saci de colectare personalizați”.

Același act normativ, care modifică Legile 211/2011 - privind regimul deșeurilor,  249/2015 - privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu spune că aceleași autorități trebuie „să stabilească și să aprobe, începând cu data de 1 ianuarie 2019, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2019, pentru beneficiarii serviciului de salubrizare tarife distincte ...și sancțiunile aplicate în cazul în care beneficiarul serviciului nu separă în mod corespunzător cele două fluxuri de deșeuri”. În realitate, nimic nu s-a schimbat în bunul mers al colectării deșeurilor. Cel puțin în Focșani, colectarea se face ca și până acum. Avem pubelele pentru deșeuri reciclabile care sunt golite de regulă în aceeași mașină, iar resturile menajere sunt aruncate în pubelele obișnuite. Practic sunt patru, dar nu sunt tocmai pe sistemul „selectiv”. În rest, fiecare se descurcă cum poate.

Între timp, în Focșani se plătește de la începutul anului o nouă taxă, care se va aplica atât timp cât în Vrancea nu va exista o rampă de gunoi. „La persoane fizice avem o taxă care se numește taxa de mediu și este facturată pe număr de persoane - 0,29 de bani de persoană. Reprezintă taxa pe economie circulară, care conform Ordonanței 74, începând cu 1.01.2019, noi, cei care prestăm acest serviciu suntem obligați să o colectăm de la dumneavoastră. Practic se cântărește întreaga cantitate de gunoi colectată în municipiul Focșani, se percepe o taxă de 30 de lei pentru fiecare tonă de gunoi menajer depozitat. Se ia câte persoane sunt în municipiul Focșani, se împarte la valoarea rezultată și apare acea taxă. Nu e un tarif impus de primărie sau de CUP Salubritate, ci este  ordonanță dată de Guvernul României. Și este un proces care va continua atât timp cât vom depozita gunoiul în altă parte decât în rampa noastră. Este separată pentru că trebuie evidențiată”, a explicat joi directorul CUP Salubritate, Adrian Vulpoiu, în cadrul ședinței de Consiliu Local.

Noi avem de atins niște ținte de colectare selectivă. Din totalul de gunoi menajer colectat de la populație trebuie colectate materialele reciclabile. Ținta pentru anul 2018 a fost de 35%, care a fost atinsă în proporție de 99%. Pentru cantitatea care nu s-a putut colecta selectiv se plătea o taxă penalizatoare la mediu. Anul acesta a fost undeva la 750 de lei, pe care i-a plătit Primăria Focșani pentru că nu și-a atins ținta în totalitate. Dar sunt municipii care plătesc de ordinul sutelor de mii de lei. Noi, prin activitatea desfășurată de CUP Salubritate am reușit să atingem această țintă”, a explicat și primarul Cristi Valentin Misăilă cu aceeași ocazie.

Același CUP Salubritate are pe site-ul său și un program, același de luni de zile, privind colectarea. 1 iulie nu înseamnă mare lucru, colectarea de deșeuri reciclabile rămâne un vis frumos.

Problema la nivelul județului rămâne faptul că Vrancea Curată nu e „curată” nici acum. Proiectul plătit cu bani europeni s-a oprit, spune directorul Emanuel Gongu, într-o primărie: Ciorăști. Inițial, două primării din județ au refuzat să intre în hora Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor și nu au pus la dispoziție terenurile pentru construirea punctelor de transfer. După îndelungi tratative, și procese în instanță, Țifești a revenit la sentimente mai bune, în timp ce la Ciorăști situația nu e una fericită nici acum. Chiar și așa, încă nu merge bine, iar explicațiile curg. În aceeași ședință de CL, consilierul local independent/director al Vrancea Curată a explicat cum că totul merge bine, numai că nu prea funcționează: „Nu poate fi folosită groapa de gunoi pentru că nu e finalizat proiectul”, a spus acesta, dar a dat asigurări că „proiectul ar putea fi finalizat chiar mâine”.

Proiectul presupune pe de o parte existența unor zone de colectare selectivă, pe de altă parte această groapă ecologică, care e gata de 3 ani de zile. Dar până nu se finalizează aceste platforme nu poate fi scos contractul la licitație: o dată colectarea din casă în casă, de la fiecare bloc în parte și pe de alta gestionarea acestei gropi, unde avem și selectarea. Dar nu putem scoate la licitație administrarea gropii fără colectare. Or neavând colectarea finalizată pentru că nu avem aceste platforme finalizate, nu putem scoate nici gestionarea gropii de gunoi. Și atunci avem situația în care Vrancea este în colaps din cauza a două localități”, a mai spus și primarul.  

Adauga comentariu