Nu avem buget, dar cheltuielile curg. Vezi cu cât își permite primăria să sprijine elevii și sportivii de excepție, dar și suma alocată felicitărilor și ajutoarelor oferite de Paște

Chiar dacă Primăria Focșani nu are încă un buget clar pe care să se bazeze, timpul nu se oprește în loc și nici nevoile. Nu mai puțin de opt proiecte de hotărâre trebuie să analizeze consilierii locali joi, proiecte prin care se propune alocarea unor sume de bani către unități de învățământ și sportivi de performanță. Cel puțin în marea lor majoritate, pentru că două dintre acestea vizează anumite cheltuieli pe care primăria vrea să le facă pentru Paște. În total, peste 145 mii lei vor pleca cel mai probabil din visteria municipalității.

Este vorba despre aprobarea alocării din bugetul local al Municipiului Focșani pe anul 2019 a sumei de 20 de mii de lei, „în vederea acordării unui sprijin material pentru 400 de persoane aflate în nevoie socială, cu ocazia Sărbătorii de Paște, constând în pachete cu alimente în valoare de 50 lei/pachet. Menționăm că aceeași sumă a fost alocată și în anul precedent”, după cum se arată într-unul din proiecte. Pachetele vor fi aranjate și înmânate „cu sprijinul primăriei”, în săptămâna premergătoare Sărbătorilor de Paște. Alți 1,5 mii lei sunt necesari pentru transmiterea de felicitări „colaboratorilor din cadrul administrației locale și județene și mediului de afaceri. Felicitările vor fi printate în policromie cu plic aferent”.

8 mii de lei se vor aloca Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” pentru proiectul „Elevul de azi, antreprenorul de mâine” - Târgul firmelor de exercițiu (11 - 12 aprilie). Această sumă va fi folosită pentru acoperirea cheltuielilor cu materiale consumabile și acordarea de premii sub formă de diplome, cupe, cărți, CD-uri. „Grupul țintă al acestui proiect este format din 180 elevi din cadrul colegiului sub directa coordonare a 18 profesori și 180 elevi ai liceelor tehnologice partenere sub îndrumarea a 32 de profesori. ... pentru ediția organizată în 2018, Consiliul Local a alocat suma de 3 mii de lei”, se arată în proiect.

Alți 42 mii lei sunt pentru Colegiul Național „Unirea”, în vederea participării unui grup de elevi la concursul de informatică American Computer Science League în luna mai. Acești bani urmează a acoperi cheltuielile de transport, cazare și masă ale lotului compus din cinci elevi și doi profesori care vor merge la New Jersey. „Pentru a treia oară consecutiv, echipajul Colegiului Național „Unirea” s-a calificat la etapa finală ce se va desfășura la New Jersey, Statele Unite ale Americii, pe data de 25 mai. Echipajul CNU a participat și la ultimele două finale, de fiecare dată cu sprijinul financiar al Primăriei Focșani și Consiliului Local Focșani, ultima participare aducând și premiul al III-lea obținut de elevul Alex Iordăchescu”, se arată în adresa CNU.

12,30 mii lei se duc la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” pentru participarea echipei Centrului de Excelență pentru Robotică Educațională Vrancea la faza națională „World Robot Olympiad” 2019 și la competiția „Robotor”. Defalcat, suma este necesară pentru a acoperi cheltuielile de deplasare - 3,4 mii lei, și prototipurile hardware și construcția machetei de antrenament - 8,9 mii lei.

Ultimele trei proiecte vizează cheltuielile calculate pentru a da o mână de ajutor sportivilor din oraș. Astfel, 4,2 mii lei se vor da pentru premierea sportivilor participanți la a VIII-a ediție a Turneului de Taekwondo din 18 mai. „Concursul reunește sportivi din toată țara și străinătate. Turneul are ca scop atragerea tinerei generații către sălile de sport, adresându-se copiilor, cadeților și juniorilor. Acest sport se numără printre disciplinele olimpice incluse în programul Jocurilor Olimpice”, se arată în raportul de specialitate. Turneul Taekwondo Cupa Vrancea - Memorialul „Tomiță Lazăr” se desfășoară în parteneriat cu DJTS Vrancea și este organizat la inițiativa Clubului Sportiv Addras. Banii sunt necesari pentru premierea sportivilor, în condițiile în care „bugetul total al evenimentului (mai puțin premierea) este de aproximativ 20.000 de lei, restul spezelor urmând a fi suportate de către clubul organizator din sursele de finanțare prevăzute în statut, precum și din taxele de participare la competiție”, după cum se arată în adresa Clubului.

21,60 mii lei către CSM Focșani 2007, pentru Turneul Internațional de Baschet „Mircea Petrișor”. Banii vor fi folosiți pe de o parte pentru cazarea și masa celor 20 de participanți din cele 6 zile - 18 mii lei, iar restul pentru transport. La turneu vor participa formațiile CSO Voluntari, Steaua București, Etoile Sportive Du Sahel - Tunisia, precum și echipa de ligă națională a clubului. „În perioada 11 - 17 aprilie CSM Focșani 2007 intenționează să organizeze un Turneu Internațional de Baschet cu participarea echipei de Ligă Națională a Clubului, a formațiilor CSO Voluntari, Steaua București, Etoile Sportive Du Sahel, multiplă campioană și câștigătoare a Cupei Tunisiei și a Ligii Campionilor Africii. Vă rugăm să ne sprijiniți cu suma de 21.600 lei, necesară pentru găzduirea pe timp de șase zile a ecipei Etoile Sportive Du Sahel. Găzduirea va fi făcută în regim de reciprocitate, echipa noastră urmând să participe în septembrie 2019 la turneul organizat în Tunisia. Etoile Sportive Du Sahel este pregătită de celebrul antrenor Dragan Petricevic care a lucrat și cu echipa CSM Focșani 2007 în perioada de formare a acesteia înainte de debutul în Liga Națională”, se arată în adresa CSM Focșani, semnată și de antrenorul Mihai Petruț, consilier local social democrat.

Alți 37,12 mii lei sunt necesari a fi alocați pentru participarea echipei de baschet U16 „CSM Focșani 2007 - Liceul cu Program Sportiv Focșani” la un turneu internațional în Tunisia: „În urma rezultatelor deosebite obținute pe plan național și internațional, echipa a fost invitată să participe la un turneu internațional organizat în Tunis, în compania echipei naționale a Tunisiei și a altor două echipe naționale, în perioada 10 - 15 iunie”. Banii sunt solicitați doar pentru a acoperi costurile de transport ale celor 17 persoane care compun delegația, restul urmând a fi acoperit integral de organizatori. După cum explică același Mihai Petruț, de data aceasta în calitate de director al LPS Focșani, invitația făcută chiar de către Federația Tunisiană de Baschet este o premieră pentru o echipă de club.

 

Adauga comentariu